Lazea, BNR: Nu este adevărat că România înregistrează cea mai mare profitabilitate a băncilor

Postat la 15 februarie 2019 44 afişări

Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), demonstrează, într-un articolul publicat pe blogul instituţiei, vineri, că băncile din România nu sunt cele mai profitabile din Uniunea Europeană. Articolul îl redăm mai jos.

Lazea, BNR: Nu este adevărat că România înregistrează cea mai mare profitabilitate a băncilor

Atacul declanşat asupra băncilor - concretizat în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 114/2018 şi de un set de trei legi aflate în dezbatere în Parlament – are la bază o premisă fundamentală: aceea că băncile comerciale prezente în România au o profitabilitate mai mare decât omoloagele lor din alte state europene. Din această premisă – dacă este adevărată – pot decurge două concluzii: noile prevederi legale nu vor determina băncile să-şi reducă activitatea în România („nu pleacă câinele de la măcelărie”); băncile vor accepta, fără entuziasm, să-şi reducă marja de profit, dând credite mai ieftine.

Dar ce se întâmplă dacă premisa este greşită, iar băncile din România nu sunt mai profitabile decât cele din Uniunea Europeană? Mai sunt valabile în acest caz cele două concluzii?

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
refuz,
romania,
bnr

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.