Istoric german: Vladimir Putin nu are prea multe de oferit Europei de Est

Autor: Iuliana Enache Postat la 03 aprilie 2015 73 afişări

Preşedintele rus, Vladimir Putin, vrea să construiască o ţară care să fie unită intern şi să îşi demonstreze puterea lumii întregi, dar nu are prea multe de oferit Europei de Est, consideră istoricul german Gerd Koenen.

Istoricul Gerd Koenen crede că nu este vorba despre faptul că Putin vrea să "restabilească URSS". "El nu varsă nici măcar o lacrimă pentru socialism sau «internaţionalismul socialist», ba din contră. El a numit destrămarea Uniunii Sovietice «cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX», dar pentru el înseamnă doar o Rusie mai slabă. El a văzut URSS drept o simplă expansiune", consideră Koenen, citat de Deutsche Welle, în pagina electronică.

Istoricul consideră că politicile de leadership ale Rusiei continuă în linia combinaţiei politice fatale de autoizolare şi supraextindere a influenţei sale globale, factori care au contribuit la destrămarea URSS. Aceste jocuri de geostrategie reînnoite, în care micile republici baltice sunt considerate ca având o importanţă strategică reală pentru Rusia sau pentru oponenţii acesteia, distorsionează complet perspectiva. Aceste state mici, anexate în 1940 de către Stalin (aproape în acelaşi mod în care a fost anexată Crimeea), pot fi membre NATO dar nu pot găzdui baze sau trupe NATO, explică istoricul. Acum, confruntate cu ameninţarea unui război "hibrid" ascuns ca în regiunea Donbas, vor fi unele baze mici, mai mult simbolice.

Întrebat care ar fi pericolul pentru statele din fostul bloc estic şi care sunt posibilele strategii faţă de România, Bulgaria, Polonia şi alte ţări din estul şi sud-estul Europei pe care consilierii lui Putin le-ar putea dezvolta, Koenen a declarat că nu vede nicio strategie mare sau coerentă a Kremlinului. "Nu văd ce mare lucru poate oferi Rusia acestor ţări. Poţi cu siguranţă să curtezi membrii elitei politice. Poţi miza pe solidaritatea ortodoxă, aşa cum s-a încercat în R.Moldova, Bulgaria, Serbia sau Grecia. Dar Moscova nu poate «salva» Grecia dacă intră în faliment şi nu poate atrage ţara permanent pe orbita sa", afirmă el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
PUTIN,
EUROPA
/actualitate/istoric-german-vladimir-putin-nu-are-prea-multe-de-oferit-europei-de-est-14105232
14105232
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.