Cum vrea să evite Polonia intrarea în recesiune

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 30 iunie 2013 95 afişări

Statul polonez intenţionează să reducă ponderea în economie a fondurilor private de pensii, considerate ineficiente şi creatoare de datorie publică suplimentară.

Cum vrea să evite Polonia intrarea în recesiune

O variantă de reformă prezentată de guvernul condus de premierul Donald Tusk este ca fondurile de pensii private vor deveni opţionale, astfel încât clienţii lor îşi vor putea transfera activele la stat în termen de trei luni, iar cei care nu le transferă vor plăti contribuţii mai mari cu 2% din salariul brut; o altă variantă prevede ca toate investiţiile fondurilor private în obligaţiuni guvernamentale să se transfere la stat, urmând ca datoria publică să scadă astfel cu echivalentul a 11% din PIB.

Economia poloneză este aşteptată să crească anul acesta doar cu 0,8%, conform previziunilor băncii franceze Crédit Agricole, faţă de 1,9% anul trecut, din cauza recesiunii din zona euro, a consumului intern slab şi a imposibilităţii statului de a stimula economia, atâta vreme cât datoria publică se ridică la 56% din PIB.

"Totuşi, comparând Polonia cu alte ţări din Europa Centrală, vedem că economia rezistă şi că Polonia rămâne într-o poziţie privilegiată. Cel mai mare risc pe termen scurt ţine de nivelul înalt al insolvenţelor din economia reală, iar 2013 este de aşteptat să fie un an prost din acest punct de vedere, aşa cum a fost şi 2012", arată analiştii Crédit Agricole.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-vrea-sa-evite-polonia-intrarea-in-recesiune-11052488
11052488
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.