LIVE: EDIŢIE SPECIALĂ - MEET THE CEO - Care sunt motivele pentru care România este una dintre cele mai importante pieţe pentru BAT?

Cu ce idei de business vin afacerile mici şi mijlocii din România când vine vorba de inovare, în contextul în care mai puţin de 0,1% dintre IMM-urile româneşti inovează, potrivit statisticilor

Autor: Ioana Matei Postat la 16 decembrie 2022 53 afişări

Cu ce idei de business vin afacerile mici şi mijlocii din România când vine vorba de inovare, în contextul în care mai puţin de 0,1% dintre IMM-urile româneşti inovează, potrivit statisticilor

IncubatorX SME, un program lansat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Ascendis, companie de training şi consultanţă, a ajuns la final, potrivit unui comunicat de presă trimis de reprezentanţii Ascendis. Pe parcursul acestui program, IMM-urile din România şi din regiune au intrat în contact cu antreprenori şi consultanţi de top care i-au sprijinit în transformarea ideilor lor în produse şi servicii inovatoare. Programul s-a desfăşurat în perioada martie - noiembrie 2022.

Din totalul celor 82 de IMM-uri din România, Bulgaria, Croaţia şi Serbia care au aplicat pentru a intra în programul IncubatorX SME, 48 au fost selectate pentru participare, iar 6 companii au ajuns în etapa finală a programului, dintre care 3 au lansat pe piaţă noi produse.

Una dintre companiile care au lansat un produs nou în urma programului este Accace România, o companie globală de servicii de consultanţă şi externalizare a proceselor de afaceri. Acacce a dezvoltat programul educaţional YoDA, prin care studenţii de la facultăţile cu profil economic pot dobândi abilităţi necesare unui rol de junior în departamentele financiare şi/sau de salarizare din companii. 

Finants, un start-up lansat în a doua jumătate a anului 2022, a fost de asemenea unul dintre finaliştii programului IncubatorX SME. Finants a lansat prima platformă online de finanţare destinată companiilor, fiind un One Stop Shop al surselor de finanţare pentru persoane juridice pe piaţa din România.

Moldovan Carmangerie, o afacere de familie din industria cărnii, a dezvoltat produsul Moldovan Grill Box în urma participării la program. Moldovan Grill Box este un kit cu produse din carne pentru grătar, menit să uşureze alegerile clienţilor care comandă online astfel de produse. 

„Mai puţin de 0,1% dintre IMM-urile din România şi din Bulgaria creează produse noi sau au procese inovative. Acesta este contextul în care am iniţiat acest program. BERD sprijină afacerile mici să devină mai competitive şi să crească, iar inovaţia este cheia dezvoltării lor. Dincolo de procesul de învăţare de pe parcursul întregii experienţe, obiectivul principal al programului IncubatorX SME a fost de a-i ajuta pe antreprenori şi pe manageri să transforme idei de business în produse şi servicii inovatoare”, a declarat Daniela Marin, principal manager în cadrul BERD.

„Programul IncubatorX SME a oferit participanţilor toate cele trei condiţii pentru crearea de produse, servicii şi procese inovative: inspiraţie, ideaţie şi incubarea ideilor. Acesta a culminat cu crearea de minimum viable products (MVP), dovedind abilitatea de a inova chiar şi într-un context economic dificil. Programele precum IncubatorX SME sunt esenţiale pentru dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial care generează valoare adăugată mare, folosind inovaţia”, a declarat Ionuţ Tarcea, cofondatorul X by Ascendis, divizia de inovaţie a firmei de consultanţă pentru resurse umane Ascendis.

Participarea la primele două etape ale programului a fost gratuită, iar pentru a treia etapă companiile au plătit doar 10% din taxa de participare. Costul redus a fost posibil datorită finanţării acordate de Uniunea Europeană în cadrul programului Orizont 2020. BERD şi Uniunea Europeană au lansat în 2019 un cadru de finanţare care sprijină investiţiile în cercetare şi inovare ale IMM-urilor din România, inclusiv prin facilitarea accesului la consultanţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
imm,
afaceri,
business,
context,
scadere,
statistica

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.