Cioloş: Ar fi catastrofal dacă nu am intra în Schengen până la alegerile europene din 2024

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 15 decembrie 2022 33 afişări

Problema Schengen nu se rezolvă altfel decât prin diplomaţie, iar o eventuală decuplare a României de Bulgaria nu ne-ar folosi, declară la RFI eurodeputatul Renew, Dacian Cioloş: „Ar fi catastrofal dacă nu am intra în Schengen până la alegerile europene din 2024”.

Cioloş: Ar fi catastrofal dacă nu am intra în Schengen până la alegerile europene din 2024

„Aceste probleme nu se rezolvă altfel decât prin diplomaţie, pentru că aici nu-i vorba de Austria ca popor care s-a opus, ci un cancelar care reprezintă un partid cu înclinaţii naţionalist-populiste, care foloseşte tema migraţiei ca o temă de campanie electorală şi practic, el s-a folosit în mod cinic de acest vot legat de România şi Bulgaria, ca să încerce să câştige puncte acasă. Deci nu cred că e cazul să <pedepsim> întreg poporul austriac. Ca să nu mai vorbim de faptul că acele companii împotriva cărora vor să se răzbune mulţi sunt companii româneşti care acţionează în economia din România şi noi am fi primii afectaţi”, spune Dacian Cioloş.

Eurodeputatul Renew Europe crede că o eventuală separare a României de Bulgaria în dosarul Schengen nu ar ajuta prea mult.

„Nu cred că ne-ar folosi, pentru că în primul rând, ar fi o procedură destul de complexă. România şi Bulgaria au aderat la UE pe baza aceluiaşi tratat, de aceea a şi fost votul separat între Croaţia, pe de o parte, România şi Bulgaria, pe de altă parte, pentru că Croaţia a aderat la UE separat, singură,

România şi Bulgaria au aderat împreună. Teoretic, se poate face această separare, dar din punct de vedere juridic ar fi o procedură destul de lungă, Bulgaria ar putea s-o conteste. Aşa că din punctul meu de vedere, se poate lua o decizie politică pentru ambele ţări să adere la Schengen şi se poate modula momentul în care cele două ţări aderă, printr-un calendar tehnic de aderare””, adaugă Cioloş.

El consideră că „e important ca acest Consiliu European la nivel de şefi de stat şi de Guvern să dea cât mai clar posibil un semnal că o decizie rapidă trebuie luată şi să ceară Consiliului de Miniştri să se reunească şi să caute soluţia pentru o aderare rapidă.

Eurodeputatul spune că ”ideal ar fi să avem o decizie în primul semestru al anului viitor pentru aderarea României la Schengen, chiar dacă această aderare se va face etapizat”.

„2024 va fi un an electoral nu doar pentru noi, în România, dar şi pentru UE, pentru că vor fi alegeri europene, se va alege o nouă Comisie, un nou Parlament, deci nu va sta nimeni să discute aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi ea ar trebui să fie decisă înainte. Din punctul meu de vedere, ar fi chiar catastrofal să nu intrăm în campania din 2024 din România cu o aderare la Schengen realizată, pentru că va fi foarte dificil de explicat în campanie alegătorilor de ce acest lucru nu s-a întâmplat şi vor câştiga în primul rând partidele populiste, antieuropene, naţionaliste şi nu cred că acest lucru e bun

pentru România”, încheie Cioloş.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cioloş,
schengen,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.