Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care majoritatea românilor îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie

Postat la 30 martie 2023 1343 afişări

Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care majoritatea românilor îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că un acid gras care se găseşte în uleiul de palmier poate contribui la răspândirea cancerului, în urma unui studiu care ar putea deschide calea pentru noi tratamente.

Acidul palmitic regăsit în compoziţia uleiului de palmier, în unt sau în uleiul de măsline ar putea fi responsabil de răspândirea cancerului în corp.

Autorii studiului spun că fenomenul ar putea fi contracarat prin medicamente sau diete speciale.

O cantitate crescută de acid palmitic din compoziţia uleiului de palmier creşte semnificativ riscul unor metastaze, în formele de cancer bucal sau de piele, conform unui studiu al cercetătorilor spanioli, publicat în revista Nature.

Aceştia sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale, totuşi, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecţi umani.

„Acidul palmitic are ceva în el care îl face un catalizator extrem de puternic al metastazelor.

Cred că este prea devreme pentru a determina ce tip de dietă ar putea fi sigură pentru pacienţii cu cancer metastatic, care ar încetini procesul metastatic”, a spus profesorul Salvador Aznar-Benitah, de la Institutul de Cercetare în Biomedicină (IRB), Barcelona.

Conform oamenilor de ştiinţă, în cadrul unei tumori, doar un mic subgrup de celule au capacitatea de a se răspândi ieşind din tumoră, ajungând la alte organe şi colonizându-le.

Aceste celule canceroase specializate par să se bazeze, în mod deosebit, pe acizii graşi, iar cele mai recente lucrări au redus acest lucru la acidul palmitic, care se găseşte în uleiul de palmier, dar şi într-o mare varietate de alimente, cum ar fi untul şi uleiul de măsline.

Mai multe şanse de multiplicare a celulelor bolnave

Astfel, în cadrul studiului s-a constatat că atunci când acidul palmitic a fost suplimentat în dieta şoarecilor, cancerele bucale şi de piele au avut mai multe şanse să se răspândească.

Alţi acizi graşi numiţi acid oleic şi acid linoleic – grăsimile omega-9 şi omega-6 găsite în uleiul de măsline şi seminţele de in nu au prezentat acelaşi efect.

Niciunul dintre acizii graşi testaţi nu a crescut riscul de a dezvolta cancer în primul rând, spun cercetătorii.

„Expunerea la un component major al uleiului de palimer schimbă comportamentul celulelor canceroase”

Studiul sugerează că expunerea la acidul palmitic a provocat modificări ale funcţiei genelor din celulele canceroase care le-au permis să simtă acizii graşi şi să-i consume mai eficient.

Prezenţa acidului palmitic a părut, de asemenea, să inducă celulelelor canceroase o „stare regenerativă”, permiţându-le să formeze reţele de semnalizare dincolo de tumoră, ceea ce este cunoscut a fi un pas crucial către răspândire.

Metastaza cancerului rămâne principala cauză de deces la pacienţii cu cancer. Ei pot fi doar trataţi, şi nu vindecaţi, scrie gandul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cancer,
ulei

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.