Boc: Proiectul Roşia Montană are două mari probleme: una economică şi una de mediu

Postat la 29 august 2011 24 afişări

Contractul cu Gabriel Resources pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană este prost încheiat, din perspectiva interesului României, astfel încât în forma actuală nu poate fi promovat din punct de vedere economic, a apreciat premierul Emil Boc.

"Eu cred că acest proiect are cel puţin două mari probleme în acest moment: una de mediu - şi aştept să văd care este soluţia specialiştilor şi ce spun ei - şi una din punct de vedere economic pentru ce înseamnă beneficiile României din acest contract", a declarat Boc pentru RRA.

El a afirmat că punctul său de vedere personal este neschimbat de când a apărut acest proiect - "nu am fost şi nu sunt un fan al acestui proiect", însă a adăugat că va aştepta să vadă care va fi poziţia oficială a experţilor în privinţa contractului, pe care l-a apreciat ca fiind în defavoarea statului român, "iar formula actuală trebuie rediscutată, cu siguranţă".

Preşedintele Traian Băsescu, un susţinător declarat al proiectului, a afirmat la rândul său, în vizita de luni la Roşia Montană, că "este obligatoriu de renegociat" contractul pentru exploatarea minieră. "Cred că trebuie renegociat; dacă nu, statul are alte pârghii. Să fiţi siguri de asta, că redevenţa e în lege, nu în contract", a spus şeful statului, referindu-se la o posibilă modificare de legislaţie privind nivelul redevenţelor pentru exploatarea resurselor naturale.

O modificare a nivelului redevenţelor pentru exploatarea resurselor naturale a fost recomandată şi de Consiliul Fiscal, în mai multe rânduri, drept mijloc de creştere a veniturilor la buget, având în vedere nivelul foarte scăzut al veniturilor obţinute de România din redevenţele încasate pentru exploatarea petrolului şi a gazelor.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/boc-proiectul-rosia-montana-are-doua-mari-probleme-una-economica-si-una-de-mediu-8670591
8670591
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.