Avertisment de la vârful Fed: Inflaţia ameninţă reducerea dobânzilor şi poate destabiliza economia SUA, în timp ce piaţa obligaţiunilor dă puternice semnale de alarmă
Investitorii de pe piaţa obligaţiunilor din SUA par să se aştepte la o inflaţie mai mare, ceea ce ar putea reprezenta un „semnal de alarmă major” şi ar putea perturba planurile factorilor de decizie de a reduce ratele dobânzilor, a avertizat un înalt oficial al Rezervei Federale, conform unui raport al Financial Times.
Avertismentul vine din partea lui Austan Goolsbee, preşedintele Fed Chicago şi membru cu drept de vot al Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă. Declaraţiile sale apar la puţin peste o săptămână după ce un sondaj al Universităţii din Michigan a indicat că proiecţiile gospodăriilor privind inflaţia pe termen lung au atins cel mai ridicat nivel din 1993.
„Dacă observăm că aşteptările inflaţioniste pe termen lung, măsurate pe baza pieţei, încep să urmeze aceeaşi tendinţă ca cele din sondajele recente, atunci acest lucru ar reprezenta un semnal de alarmă major”, a declarat Goolsbee pentru Financial Times.
Săptămâna trecută, Fed şi-a revizuit în creştere estimările privind inflaţia şi şi-a redus prognoza de creştere economică, în contextul impactului tarifelor impuse de Donald Trump asupra economiei SUA. Cu toate acestea, preşedintele Rezervei Federale, Jay Powell, şi-a exprimat încrederea că aşteptările privind inflaţia rămân sub control, bazându-se pe o perspectivă moderată a pieţelor financiare.
Consumatorii chestionaţi în sondajul Universităţii din Michigan prevăd o inflaţie de 3,9% pe termen lung.
Goolsbee, fost consilier economic principal al preşedintelui Barack Obama, a subliniat că, dacă aşteptările investitorilor ajung să se alinieze cu cele ale gospodăriilor americane, Fed va trebui să reacţioneze: „Indiferent de circumstanţe, trebuie să abordăm această problemă”, a afirmat el.
Bancherii centrali din întreaga lume consideră esenţială menţinerea stabilităţii aşteptărilor privind inflaţia pe termen lung. Dacă încrederea publicului în capacitatea băncii centrale de a controla inflaţia slăbeşte, s-ar putea declanşa un cerc vicios de creştere a salariilor şi a preţurilor.
Acest aspect este cu atât mai important acum, când Fed încearcă să reducă inflaţia la ţinta sa de 2%, după ce economia SUA a trecut prin cea mai mare creştere a preţurilor din anii 1980, alimentată de criza de aprovizionare cauzată de pandemie.
În ianuarie, indicele preţurilor cheltuielilor de consum personal, una dintre măsurile preferate de Fed pentru a evalua inflaţia, a fost de 2,5%.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
-
Ce mai face George Soros la 94 de ani, „inamicul public" numărul 1 din România. Cine este Alexander Soros, urmașul lui, care a fost decorat de fostul președinte american Joe Biden în locul tatălui său. Scott Bessent, mâna dreaptă a lui Soros, alături de care a prăbușit lira sterlină, e acum ministru de Finanțe în SUA