Antreprenori locali. Familia Cotoi din Reghin a ajuns la o cifră de afaceri de peste 8 mil. euro cu producătorul de mobilier tapiţat Mobila Dalin

Autor: Laurentiu Cotu Postat la 02 august 2020 250 afişări

Producătorul de mobilier tapiţat Mobila Dalin din Reghin, judeţul Mureş, o afacere românească fondată de familia Cotoi în urmă cu 25 de ani, a raportat pentru 2019 o cifră de afaceri de 38,2 mil. lei (peste 8 mil. euro), în creştere cu aproximativ 5% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor.

Antreprenori locali. Familia Cotoi din Reghin a ajuns la o cifră de afaceri de peste 8 mil. euro cu producătorul de mobilier tapiţat Mobila Dalin

Producătorul de mobilier tapiţat Mobila Dalin din Reghin, judeţul Mureş, o afacere românească fondată de familia Cotoi în urmă cu 25 de ani, a raportat pentru 2019 o cifră de afaceri de 38,2 mil. lei (peste 8 mil. euro), în creştere cu aproximativ 5% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a realizat anul trecut un profit net de aproximativ 680.500 de lei (143.500 de euro), în scădere cu 37,5% faţă de anul precedent, conform datelor publice. Mobila Dalin a ajuns în 2019 la un număr mediu de 330 de angajaţi.

Ponderea vânzărilor la export ajunge la aproximativ 25% din cifra de afaceri a companiei, principalele pieţe externe fiind Ungaria, Bulgaria, Italia şi Israel, potrivit unor informaţii furnizate anterior de oficialii Mobila Dalin. Fabrica de mobilă din Reghin produce diverse canapele, fotolii şi scaune, care sunt vândute apoi în magazinele proprii şi ale partenerilor, cât şi la export. Compania se aprovizionează cu lemn şi burete din România, în timp ce stofele sunt cumpărate din Italia, Spania, Germania, Belgia, Polonia şi Turcia, potrivit unor informaţii transmise anterior de producătorul de mobilier din Reghin. Cei mai mari producători de mobilă din România sunt Aramis Invest, Taparo, Aviva, Ecolor şi PGS Sofa & Co.

Volumul producţiei de mobilă s-a diminuat cu 7% anul trecut şi a a­juns la 2,32 mld. euro, faţă de 2,49 mld. euro în 2018, iar consumul s-a re­dus cu circa 13% în aceeaşi pe­rioa­dă, arată datele oferite de Aso­ciaţia Producă­torilor de Mobilă din Ro­mânia (APMR) la solici­tarea ZF.

Valoarea exportului a ajuns la 2,41 mld. euro anul trecut, înregistrând o creştere de 4,3% faţă de 2018, producătorii de mobilă exportând peste 90% din producţia anuală. Printre ţările spre care au fost exportate volume mai mari de mobilier în 2019 se numără Germania - care a înregistrat un plus de 13% faţă de 2018, exportul de mobilier spre această ţară ajungând la valoarea de peste 471 mil. euro anul trecut-, Slovacia - care a ajuns la o valoare de peste 197 mil. euro, în creştere cu aproape 40% faţă de anul 2018-, Marea Britanie - cu exporturi în valoare de peste 140 mil. euro anul trecut, plus 25%-, Spania - care a avut o creştere a exporturilor de aproape 17% anul trecut şi Polonia - cu o creştere de aproape 33%.

De altfel, anul trecut România a exportat mai puţin mobilier spre ţări precum Franţa (-5,6% faţă de anul 2018), Italia (-5%), Cehia (-12%), Olanda (-7%) şi Austria (-14%). Pe de altă parte, şi valoarea importului de mobilier a înregistrat o creştere anul trecut, de aproape 20% comparativ cu anul 2018, ajungând la peste 925 mil. euro, principalele ţări din care România a importat mobilă fiind Polonia, Germania, Cehia, Italia şi Turcia. Œnsă, în contextul generat de pandemia de Covid-19, exportul dar şi importul de mobilier vor avea de suferit, potrivit APMR. Şi numărul de angajaţi din industria mobilei din România a înregistrat scăderi, anul trecut, circa 1.300 de angajaţi părăsind această industrie. Astfel, în 2019 lucrau 56.200 de angajaţi în acest domeniu, arată datele APMR.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.