Standard & Poor's a tăiat şi ratingul Italiei. Moody's mai aşteaptă puţin

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 septembrie 2011 47 afişări

Pieţele financiare se pregătesc pentru o nouă zi agitată, după ce ratingul Italiei, a treia economie din zona euro, a fost redus de la A+ la A de către agenţia Standard & Poor's, transmit agenţiile de presă.

Motivele invocate de agenţia americană ţin de prezumţia că "reducerea ritmului activităţii economice de până în prezent va face dificil de atins ţintele fiscale revizuite ale guvernului", iar reducerea ratingului reflectă "slăbirea perspectivelor economice" şi temerea că "fragila" coaliţie de guvernământ nu va fi în stare să aplice măsurile necesare pentru însănătoşirea finanţelor publice.

Guvernul de la Roma a aprobat recent un pachet de măsuri de austeritate în valoare de 54 de miliarde de euro, spre a convinge Banca Centrală să cumpere obligaţiuni italiene. Planul are în vedere ca în 2013 să se ajungă la un buget echilibrat.

Standard & Poor's anticipează o creştere economică medie anuală de 0,7% pentru Italia în perioada 2011-2014, în scădere faţă de prognoza anterioară de 1,3%.

Ponderea în PIB a datoriei Italiei este a doua ca mărime în zona euro, respectiv 120% - cea mai mare între statele notate de Standard & Poor's cu rating A.

"Reducerea ratingului e destul de neaşteptată şi cred că e o porcărie", a declarat Luca Silipo, economist-şef pentru Asia-Pacific la biroul din Hong Kong al băncii Natixis, citat de Bloomberg, explicând că Italia a adoptat restricţii bugetare în parte tocmai din cauza presiunii agenţiilor de rating, pentru ca acum să fie penalizată de agenţii exact pentru faptul că măsurile de austeritate respective îi reduc perspectiva de creştere economică.

Este prima retrogradare de rating suveran a Italiei din octombrie 2006 încoace. Perspectiva de rating atribuită Italiei este negativă, ceea ce înseamnă, ca şi în cazul Greciei sau al Irlandei, că Standard & Poor's va proceda la o nouă retrogradare în următoarele luni.

Agenţia Moody's a anunţat că amână cu o lună verdictul în procesul de revizuire a ratingului Italiei, însă este cel mai probabil ca rezultatul să fie tot o retrogradare.

În Asia, euro deja scădea puternic faţă de dolar şi yen în primele tranzacţii de marţi.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/standard-poor-s-a-taiat-si-ratingul-italiei-moody-s-mai-asteapta-putin-8776206
8776206
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.