Sfârşitul unei epoci: Steve Jobs nu mai este şeful Apple

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 25 august 2011 54 afişări

Legendarul şef al Apple, Steve Jobs, a demisionat miercuri, după 14 ani petrecuţi la conducerea companiei, urmând a fi înlocuit în funcţia de CEO de către directorul de operaţiuni Tim Cook, cel considerat de multă vreme potenţialul succesor al lui Jobs.

"Am spus mereu că dacă va veni o zi când nu voi mai putea să fac faţă sarcinilor şi aşteptărilor ca CEO al Apple, voi fi primul care vă va anunţa", a arătat Jobs într-o scrisoare către conducerea şi "comunitatea Apple", în care îl recomandă pe Tim Cook ca succesor. "Din nefericire, acea zi a venit", scrie Jobs, citat de Bloomberg.

Jobs, în vârstă de 56 de ani, se afla în concediu medical din 17 ianuarie. Starea sa de sănătate a constituit obiectul unor speculaţii îndelungate, după operaţia de cancer pancreatic din 2004 şi mai ales după cea de transplant de ficat din 2009. Anul acesta, Steve Jobs a revenit pentru scurtă vreme din concediu în martie, pentru a prezenta ultima versiune de iPad, apoi pentru un dineu pentru liderii din Silicon Valley oferit de preşedintele Barack Obama.

Anunţul, făcut miercuri după-amiază, a determinat scăderea cu până la 7% a acţiunilor Apple, cea mai valoroasă companie de tehnologie din lume la ora actuală, în tranzacţiile de după închiderea unei şedinţe bursiere de-a lungul căreia preţul lor crescuse cu 0,7%, transmite Reuters.

Opiniile analiştilor despre demisia lui Jobs sunt împărţite. Pe de o parte, faptul că el va rămâne pe mai departe preşedinte al companiei cu care s-a identificat timp de atâţia ani - Jobs a fondat Apple în 1976 împreună cu Steve Wozniak - şi faptul că l-a numit pe Tim Cook ca succesor sunt garanţii de continuitate pentru planurile Apple. Pe de altă parte, există analişti care consideră că nu e un semn bun faptul că Jobs îşi dă demisia tocmai înainte de lansarea iPhone 5. Cine are dreptate se va vedea însă în următoarea perioadă în cursul acţiunilor, ţinând cont că deprecierea lor de miercuri seară se poate dovedi doar o reacţie emoţională de scurtă durată a pieţei.

"Eu le-aş spune investitorilor: nu intraţi în panică, rămâneţi calmi, a fost decizia cea mai corectă care se putea lua. Steve va rămâne preşedinte, iar Cook este CEO", a spus Colin Gillis, analist al BGC Financial.

Tim Cook, în vârstă de 50 de ani, cu un MBA la Duke University, lucrează la Apple din 1998, iar ca director de operaţiuni (COO) începând din 2005, se ocupă de vânzări, producţie şi distribuţie. Înainte de Apple a avut diverse funcţii executive la Compaq, Intelligent Electronics şi IBM. E descris ca un om ferm, dar calm şi concentrat mai ales pe detalii, în totală opoziţie cu Jobs, cunoscut drept un temperamental şi un vizionar. Cook i-a ţinut locul lui Jobs de trei ori până acum - cu ocazia operaţiilor din 2004 şi 2009 şi din ianuarie până acum.

"Deşi Jobs a fost motorul inovaţiei în companie, Tim are încrederea investitorilor şi a arătat că Apple poate evolua foarte bine, în timpul cât a condus de facto compania", a adăugat Shannon Cross, analist la Cross Research, referindu-se la perioadele de concediu medical al lui Jobs, când Cook i-a preluat temporar funcţia. "Nu ştiu dacă e o problemă medicală în spatele demisiei. Cel mai probabil urma să se întâmple la un moment dat. De ce azi şi nu în altă zi? Nu ştiu."

"Poţi să argumentezi că Steve a injectat aşa de mult din ADN-ul lui în Apple, încât Apple va continua şi fără el", comentează Guy Kawasaki, fost executiv al Apple în anii '80, citat de New York Times. "Sau, dimpotrivă, că fără Steve, Apple va avea probleme. Dar nu poţi susţine că la Apple va fi mai bine fără Steve Jobs. E greu de gândit aşa ceva."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
Apple,
Steve Jobs,
demisie,
Tim Cook,
CEO,
COO,
iPhone,
iPad
/actualitate/sfarsitul-unei-epoci-steve-jobs-nu-mai-este-seful-apple-8651631
8651631
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.