Secretul lozurilor razuibile. Cum stii care sunt castigatoare?

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 17 februarie 2011 35000 afişări

Un statistician din Toronto a descoperit secretul tichetelor razuibile de concursuri. Prin matematica pura, Mohan Srivastava a reusit sa-si dea seama care bilete sunt castigatoare si care nu. Precizare pentru amatorii de castiguri facile: descoperirile nu se aplica in Romania.

Cateva zile dupa ce a pus pe hartie aceasta teorie, a mers si a cumparat mai multe bilete din locuri diferite pentru a testa aceasta ipoteza. S-a dovedit a avea dreptate in aproximativ 90% din cazuri. "Mi-a trecut atunci prin cap ca o sa ma imbogatesc din aceasta slabiciune a loteriei", povesteste el. Dupa ce a calculat in gand cati bani ar putea castiga, a realizat ca ar trebui sa faca asta zi de zi, cate opt ore, asemenea unui job. Pentru a determina daca este sau nu castigator, matematicianul trebuia sa studieze un bilet timp de 45 de secunde. Si ar fi trebuit sa mearga la puncte diferite de vanzare pentru a-si creste sansele. "Cred ca as fi castigat 600 de dolari pe zi, ceea ce nu e rau. Dar ca sa fiu sincer, castig mai mult din meseria de consultant si imi place mai mult sa fac asta decat sa analizez bilete de loterie".

Asa ca a decis sa semnaleze problema la Ontario Lottery and Gaming Corporation, compania care tiparea tichelete de loterie, gandindu-se ca oficialii vor vrea sa stie de aceasta slabiciune si ar putea chiar sa-l angajeze drept consultant. "Oamenii ar putea crede ca am fost extrem de moral si n-am vrut sa pacalesc loteria. Nu e asa. Am facut calculele si am realizat ca nu merita timpul meu", spune statisticianul.

Cand a facut sesizarea, Srivastava a fost indrumat catre Rob Zufelt, membru al diviziei de securitate a Loteriei, cu care n-a reusit sa ia insa legatura timp de cateva zile, desi problema ajunsese pe biroul acestuia. Imaginandu-si ca poate Zufelt il considera unul dintre nebunii care cred ca au descoperit secretul loteriei doar pentru ca unul din numerele castigatoare era ziua lui de nastere scrisa invers, a cumparat 20 de tichete X si 0 si le-a sortat in functie de probabilitatea de castig si le-a trimis reprezentantului Loteriei prin posta.

Doua ore mai tarziu a primit un telefon de la Zufelt. Srivastava a avut dreptate cu 19 dintre cele 20 de bilete. A doua zi, Loteria le-a scos de pe piata. Explicatia oficiala a Ontario Lottery and Gaming Corporation a fost aparitia unui defect de design, potrivit lui Tony Bitonti, senior manager de relatii cu publicul al institutiei. Statisticianul nu s-a lasat si a inceput sa analizeze mecanismele folosite pentru tichete razuibile in toata Canada si chiar SUA. Ontario nu era singurul loc unde exista aceasta problema. A aplicat aceeasi tactica si pentru tichetele razuibile vandute in Colorada, avand dreptate cu privire la cele castigatoare in proportie de 70%. El a reusit chiar sa determine biletele castigatoare la Super Bingo, avand o rata de succes tot de 70%.

Faptul ca aceste jocuri nu sunt cu adevarat de noroc nici nu a atras prea mult atentia consumatorilor si nici n-a determinat loteriile sa rezolve problemele. Statisticianul din Canada tocmai a incercat din nou cateva bilete si a avut aproape acelasi succes ca acum cu sapte ani.

Vezi aici cum determini daca un tichet razuibil "X si 0: este sau nu castigator

1 Analizezi cele 72 de numere de pe bilet si le cauti pe cele care nu se repeta niciodata.

2 Separat, noteaza in fiecare casuta de cate ori se repeta numarul existent in acea casuta

3 La final, daca numerele care apar o singura data pe bilet formeaza o linie, verticala, orizontala sau diagonala, atunci biletul este castigator.

4 Cumpara biletul si razuieste pelicula de vopsea pentru a verifica.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tichete,
concurs,
castigatoare
/actualitate/secretul-lozurilor-razuibile-cum-stii-care-sunt-castigatoare-7992600
7992600
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.