Revista presei economice din Romania

Postat la 10 septembrie 2010 52 afişări

Mitul "Vantu este un om destept si face bani din bursa", posibil gratie unui lung sir de bancheri si politicieni; marile companii de stat capuseaza sistemul de pensii; cat (nu) conteaza experienta candidatului la angajare; agentiile de turism incep ofensiva ofertelor de Revelion.

Ziarul Financiarexamineaza felul cum a reusit Vantu sa-i convinga pe bancheri si politicieni sa lucreze pentru si cu el, enumerand lunga lista de finantisti care i-au acceptat ofertele de-a lungul anilor si i-au sustinut ascensiunea. Aflat in insolventa, lantul de librarii Diverta renunta la 20% din suprafata comerciala si va inchide 12 librarii, intre care si magazinul din Bd. Magheru din Bucuresti, proiectat in 2008 sa devina unitatea cu cel mai mare rulaj din toata reteaua.

La targul imobiliar tIMOn din Bucuresti, locuintele construite in intervalul 2008-2010 au aceleasi preturi ca si cele din anii '60-'70, adica intre 1.000-1.200 euro/mp, fenomen atribuit proprietarilor de locuinte vechi, care refuza sa ieftineasca, remarca Evenimentul Zilei. Transelectrica se orienteaza catre investitii verzi: in urmatorii 5-6 ani va construi 8 statii de transformare si a liniilor electrice care vor conecta la sistem o capacitate de pana la 4.000 MW instalati in centrale eoliene din Dobrogea.

Romania este atractiva pentru afaceri si are o performanta sociala medie, insa la capitolele care tin de decizia politica suntem la coada, potrivit clasamentului competitivitatii publicat de Forumul Economic Mondial si citat de Romania Libera, unde tara noastra ocupa locul 67 din 139, in scadere cu trei locuri fata de anul trecut. Guvernul a promis FMI ca va introduce un sistem prin care salariile bugetarilor vor fi corelate cu cele din privat si vor fi legate de responsabilitatile angajatului si de calificare.

Adevarul sustine ca marile companii de stat capuseaza pensiile: datoriile intreprinderilor-mamut la bugetul asigurarilor sociale se ridicau, la 30 iunie, la aproape un miliard de euro, in conditiile in care deficitul total se apropie de trei miliarde de euro. Agentiile de turism au lansat deja ofensiva ofertelor de Anul Nou, oferind chiar reduceri de peste 20% pentru cei care contracteaza inca din septembrie sau octombrie pachete de Revelion.

Cea mai mare pondere in evaluarea unui candidat la ocuparea unui loc de munca (81,9%) o are experienta, insa angajatorii acorda o mare importanta si criteriul "atitudine", a carui pondere a fost evaluata la 47% de catre 200 de directori care au participant la sondajul HR Club, preluat de Gandul. "Sper ca vom vedea companii romanesti interesate sa investeasca in Regatul Unit" a fost unul dintre cele mai surprinzatoare mesaje cu care a venit noul ambasador britanic la Bucuresti, Martin Harris.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-7177074
7177074
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.