Premiul Nobel pentru economie, acordat pentru cercetari privind somajul si piata muncii

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 11 octombrie 2010 40 afişări

Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen şi Christopher A. Pissarides au primit Premiul Nobel pentru Stiinte Economice, pentru cercetarile lor privind dificultatea intalnirii cererii cu oferta, in special pe piata muncii.

"De ce sunt atat de multi someri in conditiile in care exista un mare numar de posturi deschise? Cum poate politica economica sa afecteze ocuparea fortei de munca? Laureatii acestui an au dezvoltat o teorie care poate raspunde la aceste intrebari, iar teoria se aplica si altor piete in afara de piata muncii", a motivat Academia Regala Suedeza de Stiinte.

Spre deosebire de viziunea clasica, unde cererea si oferta se intalnesc imediat, fara costuri, iar preturile sunt determinate in asa fel incat cererea egaleaza oferta, in lumea reala apar frictiuni in procesul de cautare, ofertele de pret ale uneia din parti sunt considerate prea mari, fie ca e vorba de piata imobiliara sau de piata muncii, astfel incat apar dezechilibre care variaza in timp, exces de oferta sau exces de cerere. Peter A. Diamond a adus contributii la cercetarea fundamentala in domeniul "frictiunilor din pietele bazate pe cautare", incepand din anii '70, iar Dale T. Mortensen şi Christopher A. Pissarides le-au dezvoltat si le-au facut aplicabile la analiza pietei muncii.

O piata bazata pe cautare unde nu exista reglementari nu produce rezultate eficiente, conchid cei trei laureati: utilizarea resurselor poate fi prea scazuta sau prea intensa, din cauza costurilor asociate cu cautarea si intalnirea intre cerere si oferta, astfel incat guvernele incearca sa gaseasca moduri de a influenta acest proces spre a obtine cel mai eficient rezultat. La ora actuala, afirma juriul Academiei, modelul Diamond-Mortensen-Pissarides (DMP) este cel mai folosit pentru analiza tendintelor somajului, a formarii salariilor si a costurilor asociate (care ar fi nivelul ideal pentru asigurarile de somaj, cum influenteaza costurile de angajare si concediere dificultatea gasirii unui loc de munca sau faptul ca o generozitate mai mare a beneficiilor de somaj determina un somaj mai mare si un timp mai indelungat de cautare a unui nou loc de munca).

Peter A. Diamond este nascut in 1940 la New York si este profesor de economie la Massachusetts Institute of Technology. I-a fost profesor lui Ben Bernanke, actualul presedinte al Rezervei Federale a SUA. Lucrare relevanta: "A Search-Equilibrium Approach to the Micro Foundations of Macroeconomics" (1984, MIT Press).

Dale T. Mortensen este nascut in 1939 la Enterprise, Oregon, si preda economie la Northwestern University din Evanston, Illinois. Lucrare relevanta: "Wage Dispersion: Why Are Similar Workers Paid Differently?" (2005, MIT Press).

Christopher A. Pissarides, cu cetatenie britanica si cipriota, s-a nascut in 1948 la Nicosia si este profesor de economie la London School of Economics. Lucrare relevanta: "Equilibrium Unemployment Theory" (editia a doua, 2000, MIT Press).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/premiul-nobel-pentru-economie-acordat-pentru-cercetari-privind-somajul-si-piata-muncii-7466743
7466743
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.