Povestea primăriţei din Mexic care s-a luptat cu cartelurile de droguri. A supravieţuit mai multor încercări de asasinat dar a sfarsit prin a se sacrifica pentru a-şi salva copilul

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 04 ianuarie 2016 39376 afişări

Deşi soţul său şi-a pierdut viaţa atunci, ea a supravieţuit. S-a luptat pentru a-şi reveni în ciuda îngrozitoarei tragedii prin care trecea. A doua tentativă a intervenit doar trei luni mai târziu, când un grup de mascaţi au prins-o într-o ambuscadă pe o stradă dintre Michoacan şi Guerreo. 30 de gloanţe au fost trase în camioneta în care era şi trei au nimerit-o.

De această dată rănile au fost mai grave, lăsându-i multe cicatrici şi forţând-o să folosească o pungă de colostomie. Dar cu un curaj inimaginabil a continuat să înfrunte cartelurile de droguri până la final.

Îtr-o declaraţie publică la acea vreme, ea a spus: "Poate într-o altă etapă a vieţii mele aş fi demisionat din poziţia pe care o am, aş fi renunţat la responsabilităţi şi slujba mea de primar. Dar nu azi. Nu este posibil să mă predau când am trei copii, pe care i-am educat prin puterea exemplului. De asemenea trebuie să continui, în memoria celui care mi-a fost alături, tatăl copiilor mei, cel care m-a învăţat aceste valori şi a luptat împreună cu mine.

Deşi nu mai este printre noi, el îmi călăuzeşte şi acum deciziile. Mă lupt zi de zi pentru a şterge din minte imaginile ororilor pe care le-am trăit atât eu cât şi ceilalţi care nu au meritat aşa ceva."

Ea şi-a expus trupul rănit, mutilat, spunând că nu-i este ruşine de felul în care arată. "În ciuda faptului că îmi pun în pericol propria siguranţă şi pe cea a copiilor mei, mai presus de toate este importantă responsabilitatea pe care o am faţă de oameni - deopotrivă copii, femei şi bărbaţi care se luptă în fiecare zi să pună pe masă o bucată de pâine pentru copii.

Libertatea aduce responsabilităţi şi nu mi-e frică de ce se poate întâmpla. Drumul meu nu s-a încheiat."După ce s-a refăcut a rămas în funcţie şi a candidat la o poziţie în congresul mexican dar nu a primit ajutorul de care avea nevoie.

Era aproape inevitabil să ajungă să plătească cu propria viaţă faptele curajoase pe care şi le-a asumat.

Mexicul a fost răvăşit de luptele purtate de cartelurile de droguri încă din 2006, când preşedinte Felipe Calderon a lansat ofensiva împotriva drogurilor. Peste 50.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în confruntările dintre carteluri şi forţele de securitate şi peste 20 de primari au fost ucişi.

Cartelurile au condus ani în şir străzile, bazându-se pe frica pe care o stârneau prin crime, mită şi tortură.Afacerile traficanţilor de droguri din Mexic care aprovizionează piaţa SUA sunt estimate a avea o valoare plasată între 13 şi 49 de miliarde de dolari.

Viaţa Mariei Gorrostieta

A fost născută în 1976 şi a absolvit facultatea de medicină la Universitatea din Morelia.

A fost aleasă primar în Tiquicheo în 2008.

În ianuarie 2009 soţul ei, Jose Sanchez Chavez, a fost atacat de bande dar a scăpat cu viaţă.

În octombrie 2009 Maria şi soţul său au fost atacaţi, când erau pe o şosea naţională; el a murit, ea a supravieţuit.

Pe 23 ianuarie 2010 a fost atacată când mergea spre primărie. Din cele 30 de gloanţe trei au nimerit-o şi a suferit şi răni din pricina accidentului de maşină. Ea spunea că rănile de atunci continuă să o doară.

Pe 17 noiembrie corpul săun neînsufleţit a fost găsit de fermieri din San Juan Tararameo. A doua zi a fost identificată de membrii familiei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/povestea-primaritei-din-mexic-care-s-a-luptat-cu-cartelurile-de-droguri-a-supravietuit-mai-multor-incercari-de-asasinat-dar-a-sfarsit-prin-a-se-sacrifica-pentru-a-si-salva-copilul-10352799
10352799
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.