Toti impotriva tuturor

Postat la 26 ianuarie 2010 32 afişări

Anuntul lui Miron Mitrea (foto) ca va candida pentru sefia PSD implica in sine un esec al celor care il contesta pe Mircea Geoana, in primul rand pentru ca ei nu au reusit sa propuna o alternativa mai onorabila la actuala conducere.

  • DIPLOMATIE

    Si acum, dezghetul. Relatiile diplomatice dintre Romania si Republica Moldova erau asteptate sa se normalizeze subit in aceste zile, la peste noua luni de la ruperea lor. Bucurestiul a nominalizat un nou ambasador - pe Marius Lazurca, reprezentantul Romaniei la Vatican - care sa fie girat de prima vizita in strainatate a presedintelui Traian Basescu din al doilea mandat, la Chisinau. Desi nu tine cont de uzante - un presedinte in exercitiu arareori viziteaza un presedinte interimar -, vizita lui Traian Basescu si intalnirea cu omologul sau interimar Mihai Ghimpu poate fi socotita o incurajare a evolutiilor politice de la Chisinau.

  • UCRAINA

    Stim cu cine votam. Cel putin 90% dintre ucraineni sustin ca se vor duce la urne in turul doi al alegerilor prezidentiale din 7 februarie, potrivit unui sondaj realizat imediat dupa primul tur al alegerilor. In primul, tur, din 17 ianuarie, nivelul de participare a fost de 66,76%, mai putin decat in 2004 si 1999 (circa 75%). Potrivit sondajului, 78,4% dintre respondenti si-au ales deja candidatul prefe¬rat pentru al doilea tur. In aceste conditii, distanta de circa zece procente care o separa pe Iulia Timosenko de primul clasat, Viktor Ianukovici, pare tot mai greu de surmontat.

  • RUSIA

    Credeti ca aici e Iuscenko? Premierul rus, Vladimir Putin, a avertizat ca nu va tolera "ucrainizarea" Rusiei, dar nici deriva tarii spre totalitarism. Declaratiile liderului rus apar in contextul in care ONG-urile care apara drepturile omului devin tot mai critice la adresa regimului politic, acuzand ca toate parghiile puterii sunt concentrate in mainile lui Putin si ale presedintelui Dmitri Medvedev. Niciun partid politic care se opune clar puterii nu este reprezentat in Parlament si nici macar in majoritatea adunarilor locale si regionale. Rusia Unita, partidul care il sustine pe Vladimir Putin, detine 315 dintre cele 450 de fotolii de deputat din camera inferioara a Parlamentului, Duma.

  • IRAN

    Si singuri, si sfidatori. Iranul a respins de facto oferta Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de a imbogati in strainatate uraniu iranian, starnind iritarea intregii comunitati internationale (in imagine - reactorul de la Bushehr). Statele Unite ale Americii au anuntat ca au elaborat planuri militare, care includ si "bombardamente", pentru a rezolva problema instalatiilor nucleare din Iran. AIEA a propus in octombrie Iranului sa transfere 70% din uraniul sau in Rusia, pentru a fi imbogatit acolo si apoi transformat in Franta in combustibil pentru acest reactor. Iranul a respins insa oferta, propunand in loc un schimb in mici cantitati si amenintand ca va imbogati singur uraniul, daca aceasta propunere nu este acceptata pana la finele lunii ianuarie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/toti-impotriva-tuturor-5446815
5446815
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.