Obama se intalneste cu Dalai Lama. Incepe razboiul SUA-China?

Postat la 03 februarie 2010 13 afişări

O eventuala intalnire a presedintelui american Barack Obama cu liderul spiritual tibetan Dalai Lama ar putea duce la un conflict de proportii intre SUA si China. De ce e atat de deranjata China si ce au de castigat americanii de pe urma acestui tete-a-tete?

Totusi, toamna trecuta, cand Dalai Lama a vizitat SUA, Obama a refuzat intalnirea cu acesta tocmai pentru a evita furia Chinei, in preajma vizitei sale la Beijing din luna noiembrie. nsa daca tinem cont si de incidentele din ultima perioada, intrevederea celor doi ar putea compromite relatiile bilaterale americano-chineze. De curand, secretarul de stat american Hillary Clinton a acuzat dur China de cenzura pe care o impune paginilor de internet. Tot saptamana trecuta, SUA au livrat armament Taiwanului, provincie auto-gruvernata despre care China sustine ca este "rebela si nelegitima". Imediat, autoritatile de la Beijing au decis sa intrerupa orice relatie militara cu Statele Unite si a impus sanctiuni drastice producatorilor americani de armament. Dar reactia nu vine ca o noutate. Comunistii au criticat constant de-a lungul timpului orice intalnire a unui lider mondial cu notorieritate cu Dalai Lama. Potrivit Reuters, in 2007, in pofida obiectiilor vehemente, presedintele George W. Bush a avut o intalnire privata cu liderul tibetan, si, mai mult, i-a acordat cel mai inalt Ordin civil, chiar in fata Congresului. Atunci, China a caracterizat evenimentul drept o farsa. Cu zece ani mai devreme, Bill Clinton a purtat un dialog informal cu Dalai Lama la Casa Alba. Dupa intalnirea de acum doi ani cu presedintele francez, Nicolas Sarkozy, chinezii au promis sanctiuni economice impotriva Hexagonului, insa nici pana astazi acestea nu s-au concretizat.

China considera problemele suveranitatii provinciilor Tibet si Taiwan "de interes maxim", dupa cum sustin guvernantii de la Beijing, citati de New York Times. Putine lucruri infurie tara mai mult decat interventia altor state in aceste chestiuni. Tibetul, dintotdeauna o problema sensibila a Partidului Comunist, a devenit chiar mai mult decat atat dupa declansarea unei presiuni tot mai mari asupra regiunii din vestul Chinei din martie 2008. Cea mai recenta intalnire intre reprezentantii lui Dalai Lama si oficialii chinezi a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute. A noua runda de negocieri, incepute din 2002, s-a incheiat cu respingerea oricarei forme de autonomie pentru locuitorii provinciei. "Dalai Lama nu este reprezentantul legal al celor sase milioane de tibetani din China, iar conducerea republicii va discuta numai despre statutul acestui om, si nu despre viitorul Tibetului", a declarat la finalul intalnirii oficialul chinez Zhu Weiqun.

n varsta de 74 de ani, Dalai Lama a parasit Tibetul in 1959 dupa o revolta esuata impotriva fortelor Partidului Comunist Chinez, care au invadat regiunea noua ani mai devreme. El si-a exprimat dorinta de a obtine o autonomie reala pentru Tibet, sub suveranitatea Chinei, insa Beijingul a afirmat ca pretentiile sale pun in pericol intergritatea si independenta statului.

"Cred ca aceasta discutie reflecta nervozitatea problemei tibetane. Tot mai multe tari din lumea intreaga isi dau seama ca exista o problema reala, iar China ar trebui sa ia masuri in acest sens", a declarat pentru Reuters Thubten Samphel, purtatorul de cuvant al Guvernului exilat al Tibetului, stabilit in nordul Indiei, in provincia Dharamsala.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Dalai Lama,
Obama,
intalnire,
reactii,
SUA,
China

Citeşte pe Gandul.ro

/actualitate/politic/obama-se-intalneste-cu-dalai-lama-incepe-razboiul-sua-china-5472181
5472181
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.