La loc comanda

Postat la 19 aprilie 2010 12 afişări

Presedintele Traian Basescu a sifonat dintr-o singura aparitie televizata imaginea unei colaborari eficiente cu un guvern in care fostul sau partid, PD-L, detine controlul efectiv.

KIRZGISTAN

"Dictatorul a fugit." Kurmanbek Bakiev, presedintele inlaturat de la putere din Kirgizstan, a fugit in Kazahstan, parasind fieful sau din sudul tarii, de unde amenintase cu declansarea unei rezistente armate. Bakiev, comparat de contestatarii sai cu dictatorul roman Nicolae Ceausescu, refuzase sa demisioneze si sa paraseasca tara, dupa ce a fost inlaturat de la putere in urma unor confruntari sangeroase dintre fortele de ordine si mii de opozanti, soldate cu 84 de morti. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a explicat ca Statele Unite, Rusia si Kazahstanul au negociat plecarea din Kirgizstan a presedintelui Bakiev pentru prevenirea unui razboi civil.

UNGARIA

Cu dreapta pe masa. Formatiunile conservatoare si in special extrema dreapta au repurtat o victorie majora la primul tur al alegerilor generale din Ungaria, obtinand mai multe locuri in parlament decat la oricare alt scrutin de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul de centru dreapta Fidesz, condus de fostul premier Viktor Orban, a obtinut 53% procente, iar extremistii din Jobbik au devenit cea de-a treia putere din parlamentul maghiar, obtinand aproape 17% din voturi. Orban, viitorul premier, a anuntat ca nu va colabora insa cu extremistii, dat fiind scorul confortabil al Fidesz. Partidul Socialist Maghiar, aflat in acest moment la putere, a reusit sa isi adjudece doar putin peste 19% procente din voturi. Al doilea tur al alegerilor, important doar pentru calculul redistribuirii mandatelor in Parlament, este programat pentru 25 aprilie.

PIATA DE CAPITAL

Se listeaza Bursa. Desi mai putin spectaculos pentru publicul larg, evenimentul saptamanii trecute a fost intrarea in linie dreapta a listarii Bursei de Valori Bucuresti la bursa, odata cu selectarea firmei de brokeraj Intercapital Invest ca intermediar. Listarea, care va avea loc in urmatoarele doua luni, este cel mai important eveniment de acest fel din ultimii doi ani, perioada lipsita de noi emitenti semnificativi. Bursa de Valori Bucuresti este evaluata la circa 50-60 de milioane de euro, conform Ziarului Financiar, asa incat societatea s-ar inscrie in top 20 al emitentilor. In particular, cei aproximativ 50 de actionari care controleaza peste 80% ar deveni milionari in euro. La ora actuala, patru actionari detin participatii de peste 2%: Daniel Tepes (4,53%), Mircea Musgociu (4,35%), firma de brokeraj Romcapital (3,05%), Broker Cluj cu putin sub 3%.

ECONOMIE

Jumatatea paharului. Trei semnale importante, si toate negative, despre economia romaneasca au fost transmise la sfarsitul saptamanii de FMI si BNR, dupa o perioada de relativa acalmie, in care nimeni nu mai facuse predictii. FMI a redus estimarea de crestere economica pentru 2010, de la 1,3% (formulata in decembrie) la 0,8%, guvernatorul Mugur Isarescu a atras atentia ca o aderare la zona euro fara pregatirea economiei si cu un curs dezechilibrat artificial ar fi "ca o cutie neagra", iar consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a dat de inteles ca, la fel ca si in SUA, va fi nevoie mai intai de doua sau trei trimestre de la revenirea cresterii economice pentru ca ulterior sa poata aparea si reluarea creditarii, Croitoru se arata, de altfel, mai pesimist decat FMI, considerand ca anul acesta vom avea zero crestere.

Desigur, se poate vedea si partea plina a paharului, din exact aceleasi semnale: dupa o prabusire cu peste 7% in 2009, o crestere de 0,8% numai rea nu poate fi numita (pentru Bulgaria, unde economia a cazut anul trecut cu 6%, FMI prevede o crestere de 0,2%). Isarescu a adaugat ca a pastra totusi tinta 2014-2015 pentru aderarea la zona euro este benefica, functionand ca un reper si un catalizator pentru reforme, iar Lucian Croitoru a estimat ca investitiile straine vor putea depasi anul acesta 6 mld. €, peste nivelul de aproape 5 mld. din 2009. Deocamdata, pe primele doua luni, premisele investitiile au fost chiar mai slabe decat anul trecut.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
traian basescu,
pdl,
vasile blaga,
radu berceanu,
/actualitate/politic/la-loc-comanda-5916355
5916355
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.