În spatele uşilor închise: Google, agenţii de lobby şi noua agendă de la Washington

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 29 aprilie 2014 145 afişări

În mai 2012, şcoala de avocatură de la George Mason University a găzduit un forum despre competiţia dintre motoarele de căutare de pe internet. Majoritatea actorilor principali de pe piaţă au fost prezenţi, inclusiv membri ai agenţiilor de reglementare şi personalităţi din interiorul congresului.

În spatele uşilor închise: Google, agenţii de lobby şi noua agendă de la Washington

Astăzi, cel mai important punct de pe agenda Google este păstrarea dreptului de a colecta datele utilizatorilor şi protejarea acestora de intervenţiile guvernului.

„Problemele legate de tehnologie stârnesc discuţii aprinse la Washington şi este extrem de important ca noi să fim prezenţi la acele discuţii„, spune Susan Molinari, o fostă membră a Congresului care este în prezent unul dintre cei mai activi agenţi de lobby pentru Google.

„Scopul nostru este de a-i face pe cei din legislativ să înţeleagă modul în care compania face afaceri şi munca depusă pentru a ţine internetul un loc liber, care să ofere noi şi noi oportunităţi economice. Susţinem asociaţii şi terţe părţi din întreg spectrul politic care să ne ajute să transmitem mesajul.„

Pe măsură ce Google a devenit tot mai experimentat în procesul de lobby, compania a lucrat pentru a-şi asigura susţinerea din partea ambelor partide mari din Statele Unite. CEO-ul Eric Schmidt este un cunoscut susţinător al preşedintelui Barack Obama şi consilier al Casei Albe, însă agenţii de lobby ai companiei (în prezent mai mult de o sută) sunt împărţiţi în mod egal între democraţi şi republicani.

Compania a dezvoltat de asemenea noi metode de a influenţa factorii de decizie, fiind deschişi dialogului cu creatorii de legi din ambele partide şi oferind sesiuni de training pentru cei care lucrează în Capitol Hill despre cum se folosesc produsele Google şi cum pot acestea aduce mai multe voturi. Tineri profesionişti plătiţi de companie populează think tank-uri şi organizaţii de lucru, promovând interesele acesteia.

ENTRU CRITICI ÎNSĂ, INVESTIŢIILE GOOGLE AU MUTAT DISCUŢIA DESPRE NORMELE INTERNETULUI DEPARTE DE ZONA CARE AR PUTEA AFECTA COMPANIA. GRUPURILE CARE AR TREBUI SĂ MILITEZE ÎMPOTRIVA GIGANTULUI IT STAU ACUM ÎN EXPECTATIVĂ ŞI NU MAI CREEAZĂ NICIUN FEL DE DEZBATERE.

„Influenţa Google în Washington a dus la o stare de tăcere care împiedică discuţiile necesare despre siguranţa pe internet şi despre impactul celei mai mari companii asupra reţelei„, a declarat Marc Rotenberg, profesor de drept la Universitatea Georgetown, care este de asemenea preşedintele unei organizaţii de monitorizare a activităţii de lobby. În cadrul unui interviu acordat Bloomberg, el a mai acuzat compania de influenţarea unor anchete privind intimitatea utilizatorilor.

„Nu acuz Google că joacă acest joc în care marile companii folosesc banii pentru a cumpăra aliaţi„, spune Andrew McLaughlin, primul director de politici globale al Google. „Este datoria companiei faţă de acţionari să deruleze astfel de campanii.„

Deşi activitatea de lobby este ceva obişnuit în politica din Statele Unite, puterea unor companii de a influenţa legile şi normele la care un întreg sector economic trebuie să se conformeze poate fi privită ca un lucru periculos. Chiar mai îngrijorător este felul în care Google a trecut, în doar câţiva ani, de la o activitate minimă de lobby la una hiperactivă. Această evoluţie ridică o serie de semne de întrebare referitoare la modul în care compania a reuşit să evite, în mai multe rânduri, orice fel de măsuri împotriva sa.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/in-spatele-usilor-inchise-google-agentii-de-lobby-si-noua-agenda-de-la-washington-12549249
12549249
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.