In contra deviationismului

Postat la 15 martie 2010 14 afişări

Tabara lui Mircea Geoana a pierdut, conform asteptarilor, si ultima batalie pentru influenta la varful partidului, dupa ce Adrian Nastase a fost reconfirmat in functia de presedinte al Consiliului National.

  • RUSIA

    Un clic contra lui Putin. Opozitia din Rusia a lansat o campanie de strangere de semnaturi pe internet pentru a cere demisia premierului Vladimir Putin. Opozitia se pregateste sa ceara in strada demisia lui Vladimir Putin, la 20 martie. Printre semnatarii petitiei figureaza Elena Bonner, vaduva laureatului premiului Nobel Andrei Saharov, fostul disident sovietic Vladimir Bukovski si campionul mondial de sah Garry Kasparov.

  • REPUBLICA MOLDOVA

    Ne vedem la referendumuri. Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana au anuntat ca Republica Moldova va avea o noua constitutie pana la 16 iunie, adoptata prin referendum si care va stipula alegerea sefului statului cu votul majoritatii simple a parlamentarilor. Conform constitutiei in vigoare, actualul legislativ ar urma sa fie dizolvat dupa 16 iunie, deoarece a esuat in mod repetat in alegerea sefului statului. Opozitia comunista acceptase si ea ideea alegerii presedintelui cu majoritate simpla, dar numai dupa dizolvarea parlamentului si alegeri anticipate.

  • SUA

    A fost sau n-a fost? O comisie a Congresului american a recunoscut genocidul comis impotriva armenilor in ultimii ani ai Imperiului Otoman, ignorand avertismentele sefei Departamentului de Stat de la Washington. Hillary Clinton se teme de o inrautatire a relatiilor cu Ankara, in contextul situatiei tensionate din Orientul Mijlociu. Turcia a si ripostat, rechemandu-si de la post ambasadorul din SUA. Masacrele si deportarile suferite de armeni intre anii 1915 si 1917 s-au soldat cu 1,5 milioane de morti, potrivit armenilor, si cu 250.000 pana la 500.000 de morti, potrivit istoricilor turci.

  • TRANZACTII

    Popoviciu, imbogatit de IKEA. Omul de afaceri Puiu Popoviciu, unul dintre cei mai importanti investitori imobiliari din Romania, a vandut operatiunile IKEA din tara catre grupul suedez, pentru circa 30 de milioane de euro, conform Ziarului Financiar. Popoviciu a adus IKEA in 2007 in complexul Baneasa, dezvoltat de el in nordul Capitalei, prin intermediul unei francize, cu o investitie de 25 de milioane de euro pentru Popoviciu. In primul an, magazinul a adus vanzari de 70 de milioane de euro, dublu fata de estimari, si un profit net de 4,6 milioane de euro, ca efect al boom-ului economic traversat atunci de Romania. {i acum insa, IKEA ramane cel mai mare comerciant de mobila din tara, cu afaceri de peste 80 de milioane de euro in 2009, din care restaurantul aduce 5 milioane. Popoviciu si-a finantat investitia de 25 de milioane de euro in magazinul din Baneasa din fonduri asigurate de BRD-Societe Generale.

  • ECONOMIE

    La ce ne-am euroobligat. Nu in zadar ar fi declarat ministrul Elena Udrea, recent, ca in actualul Guvern sunt doi constructori, ea si ministrul transporturilor, Radu Berceanu. Imediat dupa ce Romania a contractat de pe pietele externe un imprumut de un mld. euro, gratie emisiunii de euroobligatiuni pe cinci ani, ministrul de finante Sebastian Vladescu a declarat ca, desi banii obtinuti din acest imprumut n-au o destinatie speciala, el i-ar orienta spre proiecte de infrastructura si cofinantari de fonduri europene. Imprumutul a fost obtinut in conditiile unei dobanzi fixe de 5% pe an (comparativ cu circa 3% pentru sumele atrase de la FMI, cu dobanda de 6% obtinuta de emisiunea lansata de Grecia tot saptamana trecuta sau cu cea de 5,25% obtinuta de Polonia in ianuarie) si este cel mai mare de acest fel contractat vreodata de Romania, urcand gradul de indatorare publica, ajuns la 30% din PIB (circa 35 mld. euro) la sfarsitul anului trecut. Folosirea banilor pentru proiecte de infrastructura si dezvoltare, dupa sugestia lui Vladescu, ar insemna un pas evident inainte fata de situatia obisnuita, in care statul se imprumuta ca sa acopere deficitul bugetar; ca de obicei insa, ramane deschisa chestiunea licitatiilor, stiute fiind criticile la adresa statului ca administrator de proiecte scumpe, greu fezabile si uneori utopice.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/in-contra-deviationismului-5741385
5741385
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.