Graba strica linistea

Postat la 03 noiembrie 2009 18 afişări

Dupa validarea in comisii a doar doi dintre membrii cabinetului propus de Lucian Croitoru (Vasile Blaga si Bogdan Aurescu), votul in plen programat pentru 4 noiembrie (de ziua presedintelui Traian Basescu) prefigura o noua premiera: invalidarea unui guvern inca de la votul de investitura.

Pe scurt

  • JUSTITIE

    Chirac, aproape de bara.

    Jacques Chirac poate fi primul fost sef al statului francez trimis in judecata pentru deturnare de fonduri publice si abuz de incredere intr-un dosar care incrimineaza activitatea sa de primar al Parisului. Chirac este acuzat, impreuna cu alti 20 de inculpati, ca au angajat fictiv persoane in posturi de "insarcinati cu misiune" la cabinetul primarului, pentru a-si insusi veniturile lor salariale. Desi procurorul Parisului ceruse clasarea dosarului, vechi de 15 ani, o judecatoare de instructie a decis vinerea trecuta ca procesul trebuie sa continue.

  • ECONOMIE

    Februarie in plina toamna.

    Conjunctura nefericita creata de pesimismul de pe pietele externe, criza politica de la Bucuresti si situatia deficitului bugetar a impins saptamana trecuta leul la minimul din ultimele opt luni, cu un curs care a trecut de 4,31 lei/euro, in ciuda sustinerii BNR, care a vandut valuta prin intermediul mai multor banci. Este pentru prima data din februarie cand leul atinge asemenea valori, iar daca avem in vedere ca atunci nu exista "plasa de siguranta" a acordului cu FMI, avem o dimensiune ingrijoratoare a situatiei, cel putin din unghiul dealerilor care se tem chiar de o depasire a pragului de 4,5 lei/euro, daca incertitudinea politica (cu efect direct asupra politicii bugetare) continua.

    E adevarat, ca de obicei cand actioneaza factorul regional, si forintul sau zlotul s-au depreciat, insa nu spre asemenea minime (nu e de uitat ca Polonia asteapta crestere economica pentru acest an, fiind singura tara din zona care isi permite estimari pozitive in acest moment). Cea mai apropiata comparatie pare a fi cu situatia din Ungaria, unde autoritatile recunosc ca nu se vor putea incadra in parametrii de disciplina fiscala ceruti de FMI, dar spera ca Fondul se va arata indulgent si va continua eliberarea urmatoarelor transe de finantare. In cazul Romaniei, FMI ar urma sa ofere transa a treia de imprumut in decembrie (1,5 miliarde de euro), in conditiile in care statul (e mai prudent sa spunem acum "statul" decat "guvernul", avand in vedere lipsa de sustinere manifestata de la bun inceput pentru premierul desemnat Lucian Croitoru si ministrii alesi de el) se lupta sa obtina bani pentru finantarea necesitatilor bugetare de 3,5 miliarde de euro pentru ultimele luni ale anului.

    Pe de o parte, transa de un miliard de euro asteptata de la UE pentru decembrie s-a amanat oficial, Comisia Europeana nefiind dispusa sa discute cu un guvern interimar; pe de alta parte, nici emisiunea de euroobligatiuni de un miliard ce fusese planificata de lunile trecute nu mai poate fi lansata acum; in al treilea rand, dupa cum declara presedintele Traian Basescu, e improbabil ca toata suma necesara sa poata fi acoperita de pe piata interna. Pentru noiembrie, Finantele au in plan sa vanda titluri de stat in echivalentul a aproape 1,4 miliarde de euro. Conform secretarului de stat Gheorghe Gherghina, citat de Ziarul Financiar, incasarile bugetare au mers insa bine in octombrie si e chiar posibil ca luna sa fie incheiata cu un excedent, astfel incat pe primele zece luni, deficitul fiscal sa ramana la 5,1% din PIB, la fel ca si dupa primele noua luni ale anului. Programul convenit cu FMI prevede un deficit de 7,3% din PIB pentru 2009 si reducerea acestuia la 5,9% din PIB anul viitor. Pentru moment, singura perspectiva mai relaxata pare sa vina din partea agentiei de rating Fitch, care desi recunoaste ca riscurile legate de imprudenta fiscala si de cresterea rapida a datoriei publice raman, estimeaza ca la anul va fi posibil un deficit bugetar de 4,5% din PIB, in conditiile unei cresteri economice de 2%.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/graba-strica-linistea-5078375
5078375
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.