De ce le-a dat inapoi Basescu legea pensiilor

Autor: Mihai Mitrica Postat la 09 octombrie 2010 67 afişări

Presedintele Traian Basescu a reusit sa surprinda din nou, de aceasta data intreaga clasa politica si opinia publica, dupa ce a anuntat ca va retrimite Parlamentului spre reexaminare legea pensiilor, proaspat validata de Curtea Constitutionala.

Surpriza a fost accentuata pe de o parte de faptul ca presedintele se pronuntase in urma cu doar doua saptamani in favoarea egalizarii varstei de pensionare dintre barbati si femei - motivul pentru care a cerut acum Parlamentului sa rediscute legea. Pe de alta parte, asteptarea cvasiunanima era ca Basescu, cunoscut ca un negociator de pe pozitii de forta, sa nu cedeze amenintarilor deloc voalate pe care liderii PSD si PNL i le transmiteau, ca va deveni subiectul unei tentative de suspendare/demitere din functie daca va promulga legea pensiilor, adoptata printr-o frauda evidenta la numararea voturilor.

Nu este poate intamplator ca prima reactie din partea PDL dupa decizia presedintelui a fost a Elenei Udrea, care a negat explicit ca Traian Basescu s-ar fi temut de posibilitatea suspendarii de catre Parlament, desi opozitiei ii lipsesc mai putin de doua duzini de voturi pentru a reusi in acest demers. Oricum, PDL nu a parut derutat ca presedintele a avut alta parere decat sine insusi, anuntand ca se va "mobiliza la vot" pentru a satisface cererea venita de la seful statului.

Motivul cel putin ciudat pentru care Basescu a provocat reluarea votului in plen pe legea pensiilor poate insa arata ca presedintele a calculat mai bine efectele pe termen lung pe care votul fraudat de la jumatatea lunii septembrie le va avea asupra legitimitatii actualei majoritati parlamentare. In plus, UDMR - care solicitase tocmai diferentierea varstei de pensionare pe sexe - nu parea tocmai multumita ca la votul final amendamentul sau a fost respins, iar aceasta nemultumire se putea dovedi periculoasa la alt vot, cel asupra motiunii de cenzura pe care opozitia a anuntat-o pentru urmatoarele zile.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/de-ce-le-a-dat-inapoi-basescu-legea-pensiilor-7459434
7459434
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.