Armistitiul nu-i ca pacea

Postat la 22 martie 2010 14 afişări

Destul de absent de pe scena politica dupa castigarea celui de-al doilea mandat, presedintele Traian Basescu a revenit pentru putin timp in prim-plan cu ocazia consultarilor cu partidele politice referitoare la modificarea Constitutiei.

  • RAPORT

    De la cehi vine tortura. Amnesty International acuza intr-un raport companii din Cehia ca au exportat neautorizat dispozitive pentru aplicarea de socuri electrice, catuse metalice si sprayuri cu substante chimice in numeroase tari, inclusiv in Romania. Raportul arata ca firmele europene profita de lacunele juridice pentru a participa la comertul international cu echipamente de securitate concepute in scopul torturii. Potrivit Amnesty International, au fost constatate exporturi neautorizate de dispozitive pentru aplicarea de socuri electrice si din Germania catre Romania, Georgia, Bangladesh si Iran.

  • FRANTA

    A inviat Le Pen. Partidul de extrema dreapta Frontul National (FN) a surprins in primul tur al alegerilor regionale din Franta, cu 12% din voturi la nivel national. Liderul FN, Jean-Marie Le Pen, a depasit 20% in fieful sau din sud-est (Provence, Coasta de Azur), in timp ce dreapta lui Sarkozy a suferit o infrangere grea. Formatiunea de dreapta UMP a pierdut in fata opozitiei socialiste si ecologiste, care se estima ca avea sa castige al doilea tur de duminica trecuta. Scrutinul in cursul caruia 44,2 milioane de alegatori trebuie sa isi aleaga consilierii din adunarile regionale, a fost marcat de un absenteism record, de peste 52%.

  • TURCIA

    Conspirationismul de stat. Politia turca a arestat alte 20 de persoane in cazul conspiratiei menite sa rastoarne guvernul islamist al Turciei, printre cei retinuti numarandu-se mai multi militari activi sau in rezerva. Operatiunea politiei face parte din ancheta asupra organizatiei militante de dreapta Ergenekon, care, potrivit procurori¬lor, punea la cale o lovitura de stat prin care urma sa fie rasturnat executivul condus de premierul Recep Tayyip Erdogan. Peste 200 de persoane au fost retinute pana acum in acest caz - printre ele, generali in rezerva, avocati si jurnalisti. {eful Marelui Stat Major al armatei turce, generalul Ilker Basbug, a negat totusi zvonurile ca vor urma demisii in masa din randul militarilor, in semn de protest fata de persecutiile la care sunt supusi de guvernul Erdogan.

  • ECONOMIE

    Marile lucrari de investitii. Opozitia l-a ironizat pe premierul Boc cand a recapitulat in fata Parlamentului lista masurilor anticriza, una din vocile de la PSD spunand ca e acelasi discurs pe care premierul il prezinta "de cinci ori in trei luni". E adevarat, toate sunt cunoscute - Prima casa, Rabla, neimpozitarea profitului reinvestit, facilitati pentru angajarea de someri, amanarea platii anticipate a impozitului pe profit, la care se adauga si proiectul inca nematerializat al crearii unui fond suveran de investitii, alimentat cu participatiile minoritare ale statului la firme. Problema nu e insa daca sunt noutati, ci daca masurile enumerate sunt sau nu eficiente. Ministrul economiei i-a replicat unui economist al BERD, care aprecia recent ca masurile anticriza sunt ineficiente, ca "nu cunoaste economia romaneasca". Numai ca din reactii tot mai frecvente in mediul de afaceri reiese ca reluarea cresterii economice e impinsa din nou cu cateva luni mai tarziu, de data aceasta spre sfarsitul anului sau chiar prima parte a anului viitor, iar insusi ministrul muncii recunoaste ca problema nr. 1 la ora actuala, somajul, e departe de rezolvare, urmand ca varful sa fie atins prin mai-iunie, cand va putea ajunge la o rata de 8,5%, pentru ca pana in decembrie sa scada la 7,5%, dupa ce vor incepe "lucrarile mari de investitii". Lucrarile mari de investitii fusesera promise si pentru anul trecut, insa din cauza situatiei bugetului au fost amanate, iar nici acum situatia nu e mai limpede, tinand cont ca restrictiile bugetare au ramas la fel de dure: FMI recomanda guvernului ca nici macar de miliardul de euro obtinut din recenta emisiune de euroobligatiuni sa nu se atinga (ministrul finantelor il vedea cheltuit tocmai pentru "marile lucrari"), ci sa-l puna deoparte sub forma unui fond de rezerva la Trezorerie.

  • AUTO

    Un pariu acaju. Din 15 aprilie, primele SUV-uri Dacia Duster vor fi livrate clientilor din Romania, la preturi intre 10.500 si 15.600 de euro, inclusiv TVA, in functie de versiune si de echipare. Pana acum, 80% dintre comenzi au vizat versiunea Laureate, cea mai scumpa si cu dotarile maxime, conform declaratiilor facute de reprezentantii constructorului cu ocazia lansarii oficiale in Romania a celui mai nou vehicul din gama Dacia. Jérôme Olive, directorul general al Dacia, considera ca Duster va consolida expansiunea internationala a marcii, avand in vedere ca in urmatoarele luni, compania va iesi cu el pe pietele din Europa, Turcia, Africa si zona Magreb. Din vara, masina va fi livrata si in Ucraina, Orientul Mijlociu si o serie de tari din Africa, sub marca Renault.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/armistitiul-nu-i-ca-pacea-5760214
5760214
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.