LIVE: EDIŢIE SPECIALĂ - MEET THE CEO - Care sunt motivele pentru care România este una dintre cele mai importante pieţe pentru BAT?

Aprobarea legii pensiilor, o sursa de dispute politicianiste fara sfarsit

Postat la 25 septembrie 2010 15 afişări

Focul de paie aprins de PSD imediat dupa votul din Parlament pentru legea pensiilor s-a intetit si a ajuns pana sub fereastra Palatului Cotroceni, de unde presedintele Traian Basescu l-a respins drept o discutie “mizerabila”, nu inainte de a faulta in public logica formala.

Concret, Basescu a inclinat sa-i dea dreptate Robertei Anastase (care a acuzat santajul pe care social-democratii l-au facut pentru ca legea sa treaca prin absenta lor) in dauna presedintelui PSD Victor Ponta, care a sustinut ca numarul real de parlamentari din sala nu ar fi permis un vot regulamentar. (Suplimentar, chiar in momentul cand opozitia parasea sala, liderul deputatilor PDL Mircea Toader sesiza defectarea sistemului electronic de vot si cerea trecerea la votul prin ridicarea mainilor, numarat empiric.)

Insa indiferent de motivele care i-au determinat sa plece pe cei din PSD, cvorumul de sedinta - dupa cum au demonstrat-o inregistrarile video ale jurnalistilor - nu a mai fost intrunit dupa iesirea lor si a liberalilor de la lucrarile Camerei Deputatilor, ceea ce Basescu a omis sa mentioneze. Motiv suficient pentru opozitie sa pluseze si sa-l ameninte cu o a doua posibila suspendare din functie daca va promulga legea pensiilor, aflata acum in discutia Curtii Constitutionale (CC).

Disputa pare ca va evolua chiar spre un deznodamant apropiat de amenintarile opozitiei, intrucat presedintele a anuntat ca nu are niciun motiv formal sa blocheze legea (cu exceptia unei decizii a CC); mai mult, actul respectiv este o conditie impusa de FMI pentru eliberarea transei de imprumut.

Cat despre negocierile cinice cu alocari de fonduri publice contra abtinerii de la vot dintre PDL si PSD, presedintele s-a rezumat sa il avertizeze pe premier ca nu cumva sa cedeze santajului social-democratilor, pentru ca altfel ii va cere public demisia.

Amenintarea e caduca insa, de vreme ce legea a trecut prin votul a peste 170 de parlamentari, cu ajutorul numaratorii mai mult decat aproximative a chestorului PDL Sever Voinescu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politic,
PDL,
vot,
pensii,
Parlament,
PSD,
Basescu,
Anastase
/actualitate/politic/aprobarea-legii-pensiilor-o-sursa-de-dispute-politicianiste-fara-sfarsit-7419542
7419542
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.