Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: 4 mai e o zi specială, merită să vă relaxaţi şi să uitaţi de toate lucrurile care vă supără

Autor: Dragos Damian Postat la 04 mai 2024 31 afişări

Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj:   4 mai e o zi specială, merită să vă relaxaţi şi să uitaţi de toate lucrurile care vă supără

Uitati pentru o zi de deficitul bugetar, de deficitul de cont curent, de deficitul de balanta comerciala, de evaziune fiscala si de munca la negru. Dati incolo pentru o zi ordonanta trenulet, e-factura, impozitul pe venit si impozitul pe profit. Incercati sa nu va mai ganditi pentru o zi ca din 2025 vor creste taxele, impozitele si contributiille. Scuturati-va pentru o zi de profetiile sumbre despre pandemii, catastrofe ecologice, razboaie si obezitate.

Cel mai important lucru, maine, 4 mai, uitati pentru o zi de campania electorala.

De 4 mai, impulsionati de un calambur de vis al limbii engleze, fanii din toata lumea serbeaza Ziua Star Wars, celebrand fenomenul cult science-fiction care se apropie de semicentenar si care continua sa tina cu sufletul la gura generatie dupa generatie.

Star Wars, galactica lupta eroica dintre lumina si intuneric este mai mult decat o uimitoare realizare cinematica de efecte speciale, mai mult decat o saga cu intrigi si intorsaturi complicate si mai mult decat un serial plin de aventuri si invataminte menite sa inspire toate generatiile. Star Wars este o afacere formidabila, filmele avand incasari de la lansarea lui “A New Hope” in 1977 si pana in 2022 de aproape 11 miliarde de dolari, fiind depasit doar de universul lui Marvel – care dealtfel are mai multe filme.

Nu este vorba insa doar de cele 12 filme, 6 spin-off-uri si sumedenia de seriale artistice sau animate ci si de o industrie pe verticala si orizontala de aproape 50 miliarde de dolari de la lansare. Pe langa filme si seriale veniturile se intregesc dintr-o abundenta de produse vandute sub marca Star Wars, jucarii, carti, jocuri video, televiziune, servicii de streaming si, desigur, seturile Lego, care au propulsat vanzarile companiei daneze in ultimii cinci ani – apropos, anul asta o echipa de romani a intrat in Cartea Recordurilor Guiness pentru constructia celei mai mari diorame Lego Star Wars, desfasurata pe o suprafata de peste 45 mp.

La mostenirea de aproape 50 de ani a lui Star Wars se adauga o multime de replici si citate memorabile care sunt folosite simbolic si in jargonul de afaceri”: “Help me Obi-Wan Kenobi, you are my only hope”, “Twice the pride, double the fall”, “Do or not do. There is no try”, “Be careful not to choke on your aspirations” si desigur, iconicul “May the Force be with you”.

Franchiza Star Wars a fost vanduta in 2012 pentru 4 miliarde de dolari, alaturandu-se universului movie, magic & more a lui Disney, un imperiu de divertisment cat o tremie din PIB-ul Romaniei. Dupa achizitie imperiul Disney a devenit numarul unu mondial si a reusit sa depaseasca in clasamente (nu radeti) imperiul Pokemon.

Pentru pustii de 10 ani care au vazut in 1977 “A New Hope” dar si pentru toti ceilalti pusti intre 10 si 57 de ani, fani infocati ai universului Star Wars, povestea va merge mai departe cu filme si seriale artistice si animate. Iar afacerea din spatele universului Star Wars ramane unul dintre cele mai mari succese ale industriei americane de divertisment.

Asadar, de 4 mai, relaxati-va pentru o zi si distrati-va pe seama calamburului “May the Force Be With You” vs “May the 4th Be With You!”. Eventual, daca aveti finantare, incepeti asamblarea unui crucisator de atac Venator-Class, o experienta fara egal. Sau, daca aveti timp, revedeti unul dintre filmele Star Wars, recomand spin-off-ul Rogue One, cu un Darth Vader intr-o aparitie scurta dar in cea mai buna forma a sa si o Jyn Erso care ne reaminteste ca revoltele se construiesc pe speranta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
uitare,
relaxare,
terapie,
star,
star wars,
filme

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.