Numai populatia Africii va creste cu 1,1 miliard de oameni pana in 2050. Ne poate hrani pe toti planeta?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 31 iulie 2011 99 afişări

Populatia planetei va depasi anul acesta 7 miliarde de oameni si 9 miliarde in 2050, in timp ce pana in 2100 este asteptata sa treaca de 10 miliarde, sustine David Bloom, cercetator la Departamentul de Sanatate Globala si Populatie din cadrul Universitatii Harvard, intr-un articol publicat in revista Science.

Cercetarea lui Bloom confirma temerile celor ce constata ca din punct de vedere demografic, lumea dezvoltata ramane in urma natiunilor in curs de dezvoltare: conform estimarii publicate de Science, pana in 2050, toate tarile dezvoltate la un loc vor contribui cu doar 3% la cresterea globala a populatiei, in timp ce in restul lumii, cresterea va fi exploziva. Numai in Africa, populatia ar urma sa se extinda cu 1,1 miliarde de oameni, adica 49% din totalul cresterii demografice estimate.

Ceea ce e incurajator in cercetarea expertului de la Harvard este insa ideea ca, in ciuda problemelor de asigurare a cerintelor de baza - apa, hrana, locuinte, energie - planeta nu e deloc aproape de o epuizare a resurselor. De altfel, daca toata populatia lumii ar fi concentrata, de pilda, la densitatea pe metru patrat din New York, ar incapea toata intr-un teritoriu de dimensiunile statului Texas.

Impresia de lipsa de resurse, reflectata in foamete si suprapopularea unor regiuni, tine de factori perfect remediabili, ca inapoierea tehnologica, administrarea proasta a resurselor sau coruptia locala, arata David Bloom.

In opinia lui, omenirea va trebui sa ia insa in considerare, spre a remedia dezechilibrele de dezvoltare si a face fata tendintelor demografice actuale, "o serie de probleme dificile, care merg de la necesitatile de contraceptie la nivelul a sute de milioane de femei sau decalajul dintre cunoastere si actiune cand e vorba de asigurarea supravietuirii copiilor si pana la reforma politicilor de pensionare si dezvoltarea unei politici globale de imigrare".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/numai-populatia-africii-va-creste-cu-1-1-miliard-de-oameni-pana-in-2050-ne-poate-hrani-pe-toti-planeta-8549474
8549474
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.