Noua obsesie a maghiarilor: potenţialul ţării lor de a deveni un hub energetic regional în contextul actual, în care valoarea sistemului maghiar de gaze s-a triplat

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 25 februarie 2025 27 afişări

Piaţa energiei a trecut printr-o transformare semnificativă în ulti­ma vreme, iar Ungaria joacă un rol din ce în ce mai important în cadrul acesteia, scrie Daily News Hungary.

Noua obsesie a maghiarilor: potenţialul ţării lor de a deveni un hub energetic regional în contextul actual, în care valoarea sistemului maghiar de gaze s-a triplat

Piaţa energiei a trecut printr-o transformare semnificativă în ulti­ma vreme, iar Ungaria joacă un rol din ce în ce mai important în cadrul acesteia, scrie Daily News Hungary.

Întreruperea livrărilor de gaze na­turale ruseşti via Ucraina şi dez­vol­tarea de rute alternative au creat o situaţie nouă în Europa.

Gigantul rus Gazprom a anunţat că din ianuarie nu va mai putea trans­porta gaze prin Ucraina, ceea ce a spo­rit semnificativ importanţa Tur­kish Stream. Această infrastructură va asigura transportul gazelor naturale între Rusia şi Europa, Ungaria fiind unul dintre principalii beneficiari.

Volume record de gaze au fost transportate pe această rută în ulti­mele săptămâni, confirmând stabili­ta­tea livrărilor de gaze în regiune.

Ultimele evenimente de pe piaţa gazelor au dus la schimbări semnifi­cative ale lanţurilor de aprovizionare ale Europei. Odată cu pierderea ru­tei de tranzit prin Ucraina, domi­nantă anterior, rolul Ungariei ca unul din huburile principale de distribuţie pentru Turkish Stream a fost întărit. Această evoluţie este îndeosebi im­portantă având în vedere pierderea altor gazoducte majore ca Nord Stream 1 şi 2.

Experţi internaţionali în piaţa de gaze susţin că valoarea sistemului ma­ghiar de gaze s-a triplat drept re­zul­tat.

Acest lucru nu se datorează doar disponibilităţii gazelor ruseşti, ci şi interconectorilor existenţi, care creează potenţialul ca Ungaria să devină un hub regional de gaze.

Conform datelor furnizate de ENTSOG, vo­lu­mele pompate între Turcia şi Bul­ga­ria au atins niveluri de vârf timp de câteva săptămâni la rând, demon­strând cererea în creştere pentru gazoduct.

Graţie infrastructurii respective, Ungaria va deveni mai puţin depen­dentă de alte ţări pentru aprovizio­narea cu energie şi va beneficia de o poziţie mai solidă în negocierile cu UE, potrivit Daily News Hungary.

Actuala situaţie geopolitică şi de pe piaţa energiei a deschis în mod clar noi oportunităţi pentru Ungaria.

Poziţia geografică a ţării şi infrastructura existentă a acesteia ar putea-o transforma într-un hub major de trading de gaze, întărindu-i poziţia economică în regiune.

Deciziile legate de politica energetică pot determina de asemenea dezvoltarea economică pe termen lung a Ungariei, în condiţiile în care o aprovizionare stabilă şi previzibilă cu energie este vitală pentru menţinerea competitivităţii economiei. Una dintre cele mai mari provocări pentru guvernul maghiar este să utilizeze în cel mai eficient mod infrastructura existentă şi situaţia geopolitică în interesul naţional.

În contextul importanţei în creştere a Ungariei pe piaţa europeană a energiei, pe care guvernul ţării o evidenţiază în mod repetat, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto a anunţat că un furnizor local de gaze a semnat un contract cu Transnistria pentru a evita o criză umanitară, potrivit Budapest Business Journal.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gaze,
energie,
context,
maghiar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Ne luăm adio de la săptămâna de lucru de cinci zile? Ce experimentează mai nou companiile din întreaga lume?