Normele care trebuie respecte de toate cluburile şi restaurantele din ţară. Câte din aceste norme au fost respectate de clubul Colectiv?

Postat la 02 noiembrie 2015 8754 afişări

Szfarli Zoltan, consilier Primăria Mediaş, a întocmit un ghid privind deschiderea unei unităţi de alimentaţie publică

Normele care trebuie respecte de toate cluburile şi restaurantele din ţară. Câte din aceste norme au fost respectate de clubul Colectiv?

Conform prevederilor H.G. nr.1739/2006, cu modificările şi completările ulterioare, dacă unitatea de alimentaţie publică se încadrează întruna din categoriile de construcţii sau amenajări prevăzute de respectivul act normativ, este necesar obtinerea avizului/autorizaţiei privind securitatea la incendiu, în următoarele situaţii:

• Spaţiul se află într-o clădirire  de locuit colectivă având  aria desfăşurată mai mare de 50 mp.

• Unitatea are o arie desfăşurată mai mare de 200 mp.

• Unitatea se află în încăperi sau grupuri de încăperi, definite conform reglementărilor tehnice specifice domeniului securităţii la incendiu ca "săli aglomerate", amplasate în clădiri independente sau în clădiri cu funcţiuni mixte, indiferent de aria construită, regimul de înălţime ori destinaţie.

• Unitatea se află în clădiri din categoria monumentelor istorice la care se efectuează modernizări sau schimbări de destinaţie.

În scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a incendiilor, operatorii economici ce activează în domeniul alimentaţiei publice, sunt obligaţi să respecte prevederile privind apărarea împotriva incendiilor, aprobate prin Legea nr.307/2006, precum şi dispoziţiile specifice activităţi,aprobate prin Ordinul nr.118/2010.

Conform prevederilor art. 7 din Ordinului nr.118/2010,conducătorul unităţii de alimentaţie publică are următoarele obligaţi principale din punct de vedere al apărării împotriva incendiilor:

1. obţine autorizaţiile necesare conform legii.

2. asigură încadrarea cu personal cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor în cazul în care unitatea deţine peste 200 de locuri şi funcţionează în cadrul unei structuri de primire turistice, conform prevederilor art. 1 din Ordinul nr. 106/2007.

3. asigură condiţiile pentru desfăşurarea controalelor de apărare împotriva incendiilor organizate de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene/al municipiului Bucureşti şi de către personalul desemnat din cadrul unităţii proprii.

4. ia măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

5. asigură informarea utilizatorilor privind regulile de apărare împotriva incendiilor.

6. asigură echiparea şi dotarea cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor prevăzute în documentaţiile tehnice şi în prezentele dispoziţii generale.

Conform art. 12 din Ordinului nr.118/2010, personalul angajat din cadrul unităţiilor de alimentaţie publică, are următoarele obligaţiiprincipale:

1. să respecte normele generale de apărare împotriva incendiilor, prevederile prezentelor dispoziţii generale şi măsurile şi regulile specifice stabilite în cadrul unităţii în care este angajat.

2. să respecte instrucţiunile specifice de exploatare a aparatelor/echipamentelor aflate în dotarea unităţii în care este angajat.

3. să informeze publicul asupra măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor.

4. să participe, conform atribuţiilor stabilite, la evacuarea personalului în caz de incendiu.

5. să anunţe, conform instrucţiunilor specifice, orice eveniment care poate produce o situaţie de urgenţă.

6. să intervină, conform instrucţiunilor specifice, pentru stingerea oricărui început de incendiu, utilizând mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiilor, din dotare.

Reguli şi măsuri specifice structurilor de alimentaţie publică, cuprinse în Secţiunea 4, a Ordinului nr.118/2010:

a. În spaţiile de tip restaurant, cafenea, braserie sau bar nu se admite accesul unui număr de persoane mai mare decât capacitatea stabilită prin proiect.

b. Amenajarea sălilor pentru servirea mesei se face cu menţinerea spaţiilor de siguranţă între elementele de mobilier, astfel încât să fie asigurate căile de evacuare, iar pentru uşile amplasate pe căile de evacuare se asigură sensul de deschidere spre exterior, potrivit reglementărilor tehnice specifice, precum şi menţinerea descuiată a acestora pe întreaga durată cât sunt prezente persoane în sală.

c. Prepararea mâncărurilor flambate se face doar la masa la care se servesc.

d. În spaţiile unde se face reîncărcarea cu combustibil a dispozitivelor sau recipientelor utilizate pentru preparatele flambate se asigură un stingător cu performanţele de stingere minimum 113B, conform SR EN 3 sau reglementărilor tehnice echivalente, ori mai multe stingătoare mai mici cu performanţe de stingere echivalente.

e. În spaţiile de preparare a hranei se asigură realizarea următoarelor măsuri:

1. menţinerea permanentă a curăţeniei şi ordinii, de exemplu: curăţarea petelor ori a scurgerilor de grăsimi şi ulei, amenajarea de cutii pentru cârpele îmbibate cu grăsimi, separat de cele pentru resturi de ţigări, păstrarea cârpelor de lucru departe de sursele de aprindere;

2. afişarea, la loc vizibil, a instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor specifice dispozitivelor şi maşinilor termice de preparare a hranei utilizate, a instrucţiunilor de stingere a incendiilor de ulei sau grăsimi, după caz, a instrucţiunilor de evacuare specifice;

3. amenajarea şi marcarea locurilor speciale în care se depozitează materiale combustibile provenite din ambalaje, precum: material lemnos, cartoane, hârtii, talaş, paie, polistiren, textile şi altele asemenea;

4. amenajarea, organizarea şi întreţinerea în bune condiţii a căilor de acces şi evacuare şi evitarea blocării acestora;

5. aparatele electrocasnice de tipul cafetierelor, friteuzelor, cuptoarelor cu microunde şi altele similare se utilizează conform instrucţiunilor producătorilor şi se deconectează întotdeauna de la priză după ce au fost folosite.

f. În spaţiile de preparare a hranei se interzic cu desăvârşire:

1.  folosirea mijloacelor şi dispozitivelor termice de preparare a hranei cu defecţiuni, improvizaţii ori fără supraveghere şi fără respectarea instrucţiunilor specifice de utilizare şi de apărare împotriva incendiilor;

2. depozitarea buteliilor de gaz petrolier lichefiat - GPL, altele decât cele aflate în uz;

3. prelingerea grăsimilor din tăvi, utilizarea vaselor umplute peste limită sau manipularea necorespunzătoare a acestora;

4. lăsarea produselor alimentare/culinare, care prezintă pericol de incendiu, precum ulei/grăsime, alcool, în apropierea sau pe sursele de aprindere.

g. Maşinile de gătit, grătarele pentru fript, aragazele, cuptoarele şi celelalte utilaje care degajă temperaturi ridicate se amplasează la o distanţă de cel puţin un metru faţă de elementele combustibile ale construcţiilor sau de materialele combustibile din încăperi.

h. Sunt obligatorii efectuarea verificării periodice a mijloacelor de preparare şi încălzire a hranei şi remedierea de îndată a deficienţelor sesizate, în aşa fel încât acestea să nu constituie surse de producere a incendiilor.

i. Maşinile de gătit şi grătarele pentru fript se echipează cu hote şi tubulaturi de ventilaţie prevăzute cu site de protecţie sau clapete şi, după caz, cu instalaţii de stingere specifice. Hotele şi tubulaturile de ventilaţie ce deservesc maşinile de gătit, grătarele pentru fript, cuptoarele pentru copt se curăţă şi se degresează săptămânal şi ori de câte ori este nevoie.

j. În dreptul fiecărei maşini de gătit cu gaze şi gaze lichefiate se afişează instrucţiuni de exploatare a gazelor, iar manipularea robinetelor se face numai cu chei speciale.

k. Instrucţiunile de exploatare recomandate de producător se afişează în dreptul fiecărui echipament din dotarea încăperii pentru prepararea hranei.În cadrul instrucţiunilor de exploatare se prevăd reguli specifice de intervenţie în caz de incendiu.

l. La terminarea programului de lucru în aceste spaţii se efectuează următoarele operaţiuni obligatorii:

1. întreruperea alimentării cu energie a maşinilor, utilajelor, aparatelor, dispozitivelor de preparare a hranei;

2. verificarea închiderii tuturor robinetelor de gaz de pe conducte şi recipiente;

3. evacuarea deşeurilor rezultate în urma desfăşurării activităţii şi efectuarea curăţeniei la locul de muncă;

4. întreruperea iluminatului artificial, încuierea şi, după caz, predarea cheilor la locurile stabilite de conducătorul unităţii.

Pentru unităţile  fast-food, cofetăriile şi patiseriile care au mai puţin de 40 de locuri la mese destinate servirii persoanelor, precum şi sălilor de jocuri cu o capacitate de cel mult 10 locuri, conform art. 3 şib art. 56 din Ord.nr.118/2010, sunt obligatorii următoarele măsuri:

    a) este interzisă introducerea în sălile de servire a unui număr mai mare de scaune şi mese decât cel prevăzut prin proiect;

   b) în fiecare sală de servire trebuie să se afişeze schiţa de evacuare în locuri vizibile, accesibile şi iluminate corespunzător;

    c) se interzice blocarea cu mese, scaune, utilaje frigorifice sau altele asemenea a căilor de evacuare;

    d) personalul trebuie să fie instruit în ceea ce priveşte alarmarea şi evacuarea persoanelor, precum şi asigurarea primei intervenţii în caz de incendiu;

    e) în spaţiile în care se utilizează mijloace de încălzire, de preparare a produselor sau altele asemenea se afişează instrucţiuni specifice de exploatare a acestora şi privind lucrul cu foc deschis;

    f) se asigură dotarea cu minimum două stingătoare care să aibă performanţa de stingere cel puţin conformă cu focare 21A şi 113B, conform SR EN 3 sau reglementărilor tehnice echivalente, ori cu mai multe stingătoare mai mici cu performanţe de stingere echivalente.

Reguli şi măsuri specifice pentru depozite şi magazii, aflate în cadrul unităţii de alimentaţie publică

La exploatarea spaţiilor de depozitare şi a magaziilor se respectă regulile şi măsurile specifice de prevenire a incendiilor, prevăzute în normele aprobate prin Ordinul nr. 163/2007 şi în reglementările specifice cuprinse în Secţiunea 5 din Ordinul nr.118/2010 şi anume:

a. Este interzis fumatul în depozite, oficii, magazii de materiale. Această interdicţie trebuie afişată în mod vizibil şi lizibil.

b. Cantitatea de produse şi materiale admisă în spaţiile de depozitare nu trebuie să depăşească valorile prevăzute pentru sarcina termică maximă admisă prin proiect.

c. Amplasarea rafturilor, standurilor, lăzilor frigorifice, mobilierului specific se realizează fără a reduce gabaritele căilor de acces şi de evacuare în caz de incendiu.

d. Depozitarea produselor şi materialelor nu trebuie să blocheze sau să îngreuneze accesul la mijloacele de primă intervenţie. Se interzice blocarea cu produse şi materiale a uşilor de pe traseele de evacuare.

e. Rafturile pe care se depozitează produsele şi materialele se execută, pe cât posibil, din materiale având clasa de reacţie la foc minim A2-s1, d0, ignifugate ori protejate prin metode similare, şi se asigură împotriva răsturnării sau căderii bunurilor depozitate.

f. Instalaţiile frigorifice se amplasează în încăperi aerisite în care nu este permis accesul cu surse de foc. Exploatarea instalaţiilor frigorifice se face numai de personal instruit.

g. La terminarea lucrului, şeful depozitului sau magaziei ia măsuri pentru deconectarea instalaţiilor electrice existente, altele decât cele cu rol de protecţie împotriva incendiilor sau funcţionare continuă, de la reţeaua de alimentare cu energie electrică.

Operatorul economic, în vederea organizării şi desfăşurării activităţii de apărare împotriva incendiilor, este obligat în conformitate cu prevederile art. 17 din Ordinul nr.163/ 2007, să emită o serie de acte de autoritate în acest domeniu şi anume:

    a)dispoziţie privind stabilirea modului de organizare şi a responsabilităţilor privind apărarea împotriva incendiilor;

    b) instrucţiuni de apărare împotriva incendiilor şi atribuţii ale salariaţilor la locurile de muncă;

    c) dispoziţie privind reglementarea lucrului cu foc deschis şi a fumatului;

    d) dispoziţie privind organizarea instruirii personalului;

    e) dispoziţie de constituire a serviciului privat pentru situaţii de urgenţă ori contract/convenţie cu un alt serviciu privat pentru situaţii de urgenţă – unde este cazul.

    f) dispoziţie de sistare a funcţionării ori utilizării construcţiilor/amenajărilor, în cazul anulării avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu;

    g) reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor la utilizarea, manipularea, transportul şi depozitarea substanţelor periculoase specifice produselor sale;

    h) convenţii/contracte cuprinzând răspunderile ce revin părţilor pe linia apărării împotriva incendiilor în cazul transmiterii temporare a dreptului de folosinţă asupra bunurilor imobile/antrepriză;

    i) dispoziţia de numire a cadrului tehnic sau a personalului de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor, conform legii;

    j) măsuri speciale de apărare împotriva incendiilor pentru perioadele caniculare sau secetoase.

Documentele şi evidenţele specifice apărării împotriva incendiilor ale operatorilor economici  trebuie să cuprindă cel puţin:

a) planul de analiză şi acoperire a riscurilor al unităţii administrativ-teritoriale, în partea ce revine operatorului economic;

b) fişa obiectivului, conform modelului prezentat în anexa nr. 4 din Ordinul nr.89/2013, un exemplar din fişa obiectivului se trimite la inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă;

c) raportul anual de evaluare a nivelului de apărare împotriva incendiilor;

d) documentaţia tehnică specifică, conform legii: scenarii de securitate la incendiu, identificarea şi analiza riscurilor de incendiu etc.;

e) avizele/autorizaţiile de securitate la incendiu, însoţite de documentele vizate spre neschimbare care au stat la baza emiterii lor;

f) certificate EC, certificate de conformitate, agremente tehnice pentru mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiilor şi echipamentele specifice de protecţie utilizate;

g) registrele instalaţiilor de detectare/semnalizare/stingere a incendiilor, copii după atestatele firmelor care au efectuat/efectuează proiectarea, montarea, verificarea, întreţinerea, repararea acestora sau care efectuează servicii în domeniu;

h) registrul pentru evidenţa permiselor de lucru cu focul;

i) date ale personalului din cadrul serviciului privat pentru situaţii de urgenţă, conform criteriilor de performanţă, daca este cazul.

j) lista operatorilor economici/instituţiilor cu care a încheiat contracte de închiriere/convenţii, cu specificarea domeniului de activitate al acestora şi a numărului şi termenului de valabilitate ale contractului;

k) planurile de protecţie împotriva incendiilor

l) evidenţa exerciţiilor de evacuare a personalului propriu/utilizatorilor construcţiei;

m) evidenţa exerciţiilor de intervenţie efectuate, având anexate concluziile rezultate din efectuarea acestora;

n) rapoartele de intervenţie ale serviciului privat pentru situaţii de urgenţă;

o) fişele de instruire, conform reglementărilor specifice;

p) lista cu substanţele periculoase, clasificate potrivit legii;

 q) grafice de întreţinere şi verificare, conform instrucţiunilor producătorului/furnizorului, pentru diferite categorii de utilaje, instalaţii şi sisteme care pot genera incendii sau care se utilizează în caz de incendiu;

    r) rapoartele întocmite în urma controalelor preventive proprii sau ale autorităţii de stat competente;

    s) programe/planuri cuprinzând măsuri şi acţiuni proprii sau rezultate în urma constatărilor autorităţilor de control pentru respectarea reglementărilor în domeniu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/normele-care-trebuie-respecte-de-toate-cluburile-si-restaurantele-din-tara-cate-din-aceste-norme-au-fost-respectate-de-clubul-colectiv-14870643
14870643
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.