Marfin, soluţia de salvare pentru depunătorii de la Bank of Cyprus

Autor: Ciprian Botea Postat la 26 aprilie 2013 105 afişări

Marfin, subsidiara locală a Cyprus Popular Bank, preia depozitele şi o parte din creditele sucursalei de la Bucureşti a Bank of Cyprus, tranzacţie care pune capăt unei situaţii de criză fără precedent în ultimul deceniu.

Banca centrală a Ciprului a decretat ieri transferul depozitelor şi al unei părţi din creditele sucursalei de la Bucureşti a Bank of Cyprus către Marfin, subsidiara Cyprus Popular Bank, a anunţat aseară BNR. Depozitele vor ajunge astfel sub schema locală de garantare, iar conturile de peste 100.000 de euro vor fi scutite de taxarea cu până la 60% decisă de autorităţile din insulă.

„Acest transfer vizează toate depozitele clienţilor sucursalei Bank of Cyprus, persoane fizice şi companii, cu excepţia depozitelor constituite de unii clienţi drept garanţii pentru creditele primite. În contrapartida acestor depozite  asumate de Marfin Bank, prin protocolul de predare-primire, Bank of Cyprus a transferat lichidităţi substanţiale, precum şi un portofoliu de credite de bună calitate, cu garanţii solide, acordate persoanelor fizice şi IMM-urilor“, se arată într-un comunicat transmis aseară de BNR.

Bank of Cyprus România mai are depozite de sub 100 de milioane de euro, potrivit unor informaţii din piaţa, în condiţiile în care în septembrie anul trecut depozitele se apropiau de 250 de milioane de euro.

Banca s-a confruntat în a doua jumătate a lunii martie cu un val de retrageri accelerat de criza cipriotă, ceea ce a condus la decizia de suspendare a activităţii la începutul acestei luni. Clienţii nu au avut acces la depozite în ultimele trei săptămâni, doar sumele din conturile curente fiind accesibile prin intermediul cardurilor de debit. Sumele vor fi disponibile după transferul către Marfin. Clienţii transferaţi vor putea derula operaţiuni prin sucursalele Marfin, dar nu este specificat un termen la care clienţii ar trebui să aibă acces la fondurile proprii.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Bank of Cyprus,
Marfin,
deponenţi,
depozite
/actualitate/marfin-solutia-de-salvare-pentru-depunatorii-de-la-bank-of-cyprus-10802713
10802713
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.