Luna ianuarie, lună cu cu discount la inflaţie

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 23 februarie 2014 25 afişări

Inflaţia a scăzut în Marea Britanie pentru prima dată în peste patru ani sub nivelul-ţintă de 2% fixat de Banca Angliei, după ce preţurile de consum au crescut cu 1,9% în ianuarie faţă de aceeaşi lună din 2013.

Luna ianuarie, lună cu cu discount la inflaţie

, după o creştere de 2% în decembrie (pentru comparaţie, cea mai mare inflaţie a fost consemnată în septembrie 2011 - 5,2%).

Inflaţia calculată fără preţurile la energie, alimente, alcool şi tutun a crescut cu 1,6% în ianuarie, iar faţă de luna precedentă, preţurile de consum s-au redus cu 0,6%, reflectând politica agresivă de reduceri practicată de lanţurile de magazine de modă.

Economiştii prezic noi scăderi de preţuri în următoarele luni, ceea ce ar permite ca majorarea salariilor (care au crescut cu numai 0,9% în perioada septembrie-noiembrie) să depăşească inflaţia pentru prima dată în anii de după criză şi astfel să dea un impuls puterii de cumpărare.

Într-un sondaj efectuat de Reuters, economiştii consultaţi estimează că PIB va creşte cu cca 0,6% în fiecare trimestru, de acum şi până la jumătatea lui 2015. Economia britanică rămâne afectată de constrângerile fiscale: ministrul de finanţe George Osborne a declarat în această săptămână că este nevoie în continuare de politici de austeritate, spre a reduce deficitul bugetar şi datoria publică.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/luna-ianuarie-luna-cu-cu-discount-la-inflatie-12134123
12134123
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.