Lumea în 2014: unii se simt săraci câştigând 300.000 de dolari pe an, alţii fac 37 de milioane de dolari pe zi

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 17 aprilie 2014 589 afişări

Deşi multă lume discută despre diferenţele tot mai mari dintre bogaţi şi săraci, nu aceasta este zona unde ruptura este cel mai evidentă. Diferenţe din ce în ce mai vizibile apar între bogaţi şi cei foarte bogaţi.

GENERAŢIA MILIONARILOR

În presa ultimilor ani, milenialii au fost descrişi ca o generaţie obligată să lupte cu dificultăţi financiare precum creditele pentru studii şi o societate cu un nivel al şomajului tot mai ridicat. „Milenialii reprezintă prima generaţie a erei moderne cu un nivel mare de îndatorare şi un nivel salarial mai scăzut în comparaţie cu cele două generaţii dinainte„, notează un raport recent al Pew Research ce face referire la persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 33 de ani.

Un raport numit „Milionarii şi generaţiile lor„ contrazice însă aceste idei, dezvăluind că 23% din milionarii americani aparţin generaţiei Y. Cu alte cuvinte, cinci milioane dintre cei mai de succes oameni de afaceri ai Statelor Unite au sub 35 de ani. Comparativ, cei din generaţia X numără doar patru milioane, în timp ce baby-boomers domină lista, cu peste zece milioane de persoane. Studiul arată şi o tendinţă accentuată a tinerilor milionari de a cheltui sume uriaşe de bani, în contrast cu generaţiile anterioare, care preferă să investească banii sau să îi păstreze în bănci.

INEGALITĂŢILE SOCIALE, VIZIBILE ÎN LUMEA ÎNTREAGĂ. Dacă diferenţele dintre cei bogaţi şi cei foarte bogaţi lasă loc de interpretări, există o zonă în care acestea sunt inutile. Diferenţa uriaşă între „cei 1%„ şi cei numiţi în mod generic săraci este mai apăsătoare ca niciodată. Un raport numit „Evoluţia venitului în Statele Unite„ arată că balanţa dintre puterea financiară a unora şi lupta pentru supravieţuire a altora este mai dezechilibrată ca niciodată. Studiul dezvăluie că cele mai bogate familii din Statele Unite încasează echivalentul a 50% din toate drepturile financiare acordate, un procentaj nemaiîntâlnit din 1917.

Un raport recent al Oxfam arată că averile cumulate ale celor mai bogate cinci familii din Marea Britanie sunt echivalente cu banii deţinuţi de pătura cea mai săracă din Regat, adică 20% din populaţie. Michael Ashley, preşedintele Sports Direct, şi investitorul Gerald Grosvenor deţin 28,2 miliarde de lire sterline, în vreme ce segmentul considerat a trăi în sărăcie, de aproape 13 milioane de oameni, deţine puţin peste 28,1 miliarde de lire. Raportul Oxfam vine în susţinerea ideii că inegalităţile sociale din lumea întreagă sunt din ce în ce mai accentuate. Mai mult decât atât, studiul arată că până în 2020 alte două milioane de adulţi şi peste 800.000 de copii vor trăi în sărăcie. Studiul, intitulat „Povestea a două regate„, subliniază faptul că averea celor mai bogaţi 0,1% britanici a crescut de patru ori mai repede decât a celorlalţi 99,9%.

„Este profund îngrijorător că această inegalitate financiară şi socială a atins un nivel extrem„, spune Ben Phillips, director de politici al Oxfam. „O mână de oameni deţine mai mulţi bani decât milioane care se luptă să trăiască de pe o zi pe alta.„

Autorităţile nu par însă să fie de acord cu autorii raportului: „Acolo unde a fost posibil, guvernul a găsit bani pentru a ajuta prin reducerea facturilor la energie, îngheţarea preţului la carburanţi şi reducerea taxelor„, a declarat purtătorul de cuvânt al trezoreriei din Anglia. „Planul guvernului, gândit pe termen lung, funcţionează.„

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/lumea-in-2014-unii-se-simt-saraci-castigand-300-000-de-dolari-pe-an-altii-fac-37-de-milioane-de-dolari-pe-zi-12483194
12483194
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.