Isărescu: Leul a fost rezonabil, săracu', 2-3-4 procente la câte trăsnăi s-au spus pe aici

Postat la 06 august 2012 15 afişări

Deprecierea leului din ultima perioadă a fost "rezonabilă" dacă sunt avute în vedere tensiunile politice interne, dar scăderea depăşeşte fundamentele economice, chiar dacă România are un deficit de cont curent destul de înalt, care trebuie finanţat, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Leul a fost rezonabil. A fost săracu', cum n-a fost? Adică 2-3-4 procente la câte trăsnăi s-au spus pe aici (...) de la început a fost nerezonabilă (deprecierea - n.r.) datorită fundamentelor. Noi credem că fundamentele nu sunt deteriorate. Am avut o inflaţie mai mare 2-3 ani decât media europeană. Ştiţi că unul dintre fundamente este chiar acesta, diferenţialul de inflaţie. Probabil că o anumită depreciere era de aşteptat, din punct de vedere al fundamentelor. Dar diferenţialul de inflaţie între noi şi restul lumii, între noi şi Europa, a fost de câteva procente. Şi în acest an s-a inversat aproape, deci ar fi trebuit să ajute leul", a explicat Isărescu. El recunoaşte însă că România are o problemă legată de faptul că spre deosebire de Polonia, sau chiar de Ungaria, are un deficit de cont curent mare, care chiar dacă nu mai este 14% din PIB, pe undeva la 4-5% din PIB trebuie finanţat.

Mai multe pe mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
financiar,
leu,
curs,
depreciere
/actualitate/isarescu-leul-a-fost-rezonabil-saracu-2-3-4-procente-la-cate-trasnai-s-au-spus-pe-aici-9925321
9925321
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.