Gafă de proporţii în serviciile de informaţii ale SUA: Oficialii apără participarea la chatul secret pe Signal, unde s-au discutat planuri de atac împotriva rebelilor houthi, dar dezvăluirile riscă să expună informaţii sensibile şi să compromită grav securitatea naţională
Cei mai importanţi oficiali ai serviciilor de informaţii ale SUA şi-au apărat participarea la un chat pe aplicaţia de mesagerie Signal, în cadrul căruia au fost discutate planuri de atac împotriva rebelilor houthi. Aceştia au negat că informaţiile discutate ar fi fost clasificate, scrie Bloomberg.
„Pentru a fi clar, comunicările mele într-un grup de mesaje Signal au fost complet permise şi legale şi nu au inclus informaţii clasificate”, a declarat marţi John Ratcliffe, directorul Central Intelligence Agency, în faţa parlamentarilor.
Ratcliffe şi directorul Serviciilor Naţionale de Informaţii, Tulsi Gabbard, s-au numărat printre membrii echipei lui Trump care au participat la acest chat de mesagerie neguvernamental, în care, din greşeală, a fost inclus şi redactorul-şef al The Atlantic, Jeffrey Goldberg.
Dezvăluirile, publicate luni, au reprezentat un subiect principal marţi, în cadrul unei audieri programate pentru a discuta raportul anual privind ameninţările globale.
„Nu a fost împărtăşit niciun material clasificat în acea discuţie pe Signal”, a afirmat Gabbard.
Ratcliffe a spus că, atunci când a preluat funcţia, a fost informat că utilizarea Signal pentru comunicarea şi coordonarea în scopuri profesionale este „permisă”, atâta timp cât informaţiile sunt, de asemenea, înregistrate prin canale oficiale.
El a adăugat că unul dintre primele lucruri pe care le-a făcut după ce a fost confirmat în funcţie a fost să instaleze Signal pe computerul său.
„Personalul meu a implementat aceste procese şi le-a urmat cu stricteţe”, a spus Ratcliffe.
Gabbard a susţinut comentariile lui Ratcliffe, adăugând: „Nu am participat la niciun chat de grup pe Signal sau pe orice altă aplicaţie care conţinea informaţii clasificate.”
În articolul publicat luni, Goldberg a menţionat că secretarul Apărării, Pete Hegseth, a trimis grupului, prin SMS, planul de atac, care includea „informaţii precise despre pachetele de arme disponibile, ţintele operaţiunilor şi calendarul atacurilor”.
Chestionat de senatorul Martin Meinrich, democrat din New Mexico, despre natura discuţiilor de pe Signal, Ratcliffe a negat orice informaţie secretă care ar fi fost discutată pe grupul de mesagerie.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
-
Ce mai face George Soros la 94 de ani, „inamicul public" numărul 1 din România. Cine este Alexander Soros, urmașul lui, care a fost decorat de fostul președinte american Joe Biden în locul tatălui său. Scott Bessent, mâna dreaptă a lui Soros, alături de care a prăbușit lira sterlină, e acum ministru de Finanțe în SUA