Emil Boc catre sindicalisti: Salariul minim la anul va fi ceva mai mare decat 600 de lei

Postat la 03 octombrie 2010 16 afişări

O parte "importanta" din salariile diminuate cu 25% de bugetari vor fi recuperate prin noua Lege a salarizarii unitare, care se afla in etapa de negociere, a declarat premierul Emil Boc, dupa intalnirea de sambata cu o delegatie a Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania, condusa de Iacob Baciu.

Una dintre prioritatile Guvernului acum este adoptarea celor doua legi ale salarizarii (Legea salarizarii unitare si Legea salarizarii bugetarilor in 2011), plus stabilirea salariului minim pe economie, dupa discutiile dintre Guvern, sindicate si patronate, a spus Boc, dand asigurari ca salariul minim va fi mai mare decat 600 de lei, cat este acum, dar nu 750 de lei, cat cer sindicatele.

"Valoarea finala a salariului minim pe economie va fi stabilita in functie de doua exigente: pe de o parte sa contribuim la eliminarea muncii la negru, printr-o ridicare a salariului minim pe economie si, pe de alta parte, sa nu conduca la pierderea suplimentara de locuri de munca in economie", a precizat premierul, insistand ca Guvernul nu va oferi sindicatelor, "in maniera populista", mai mult decat este posibil fara a sacrifica viitorul dezvoltarii economice.

Cealalta prioritate a Guvernului este Legea bugetului pe 2011, care se va realiza luand in calcul un deficit bugetar de 4,4% (fata de 6,8% anul acesta), o masa salariala de 39 miliarde lei, la care se adauga banii necesari pentru contributiile pe care cei din sistemele speciale le platesc in raport cu noua lege a pensiilor, 1.290.000 de bugetari la inceputul anului 2011 si o crestere economica de 1,5-2%.

"Romania are nevoie anul viitor de peste cinci miliarde de euro, pentru a-si finanta deficitul de 4,4%. Banii acestia nu se gasesc usor, iar cei care vorbesc de deficite mari ar trebui sa vina si cu solutii, de unde sa vina acesti bani", a comentat seful Executivului. "Pentru a putea ramane credibili atat in plan intern, cat si in plan extern, pentru ca Romania sa-si poata finanta deficitul, trebuie sa avem politici coerente de sustinere a dezvoltarii si a muncii in Romania. E foarte usor sa fii populist si sa promiti lucruri care nu au acoperire", afirma Boc.

Liderii PSD au vorbit in ultimele zile despre posibilitatea intoarcerii salariilor in sistemul bugetar la nivelul dinaintea reducerii lor cu 25%, in conditiile in care PSD va reveni la putere.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/emil-boc-catre-sindicalisti-salariul-minim-la-anul-va-fi-ceva-mai-mare-decat-600-de-lei-7441374
7441374
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.