De două ori mai multe apartamente vechi la vânzare decât în decembrie

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 31 ianuarie 2013 26 afişări

Proprietarii apartamentelor vechi din Capitală par să fi reacţionat imediat la anunţarea programului ”Noua Casă”: de teamă să nu rămână cu locuinţele nevândute o dată cu intrarea în vigoare a viitorului program guvernamental, cei care deţin apartamente vechi au umplut în ianuarie piaţa de oferte. În prima lună a lui 2013, oferta de apartamente vechi scoase pentru prima oară la vânzare este cu 12% mai bogată faţă de începutul lui 2012 şi depăşeşte de peste două ori oferta din decembrie 2012, conform raportului lunar de monitorizare imobiliară Anunţuriparticulari.ro.

Caracterizată în mod normal de un număr redus de oferte nou apărute pe piaţă, luna ianuarie 2013 pare să fi ieşit din tipare. Posibila înlocuire a programului "Prima Casă" cu "Noua Casă" i-a făcut pe proprietarii apartamentelor vechi să scoată la vânzare la început de an un total de peste 2.050 de oferte noi, ajungând astfel la un nivel similar aceleiaşi perioade din 2007 şi cu 12-15% mai ridicat decât în 2011-2012.

Cei interesaţi de achiziţionarea unui apartament de două camere au avut la dispoziţie în ianuarie anul acesta 845 de oferte apărute pentru prima oară pe piaţă, cel mai ridicat nivel pentru această perioadă din 2008 încoace. Comparativ cu ianuarie 2012, oferta este cu 10% mai mare şi trece de +29% faţă de ianuarie 2010, de exemplu.

Oferta pe segmentul unităţilor de 3 camere s-a îmbogăţit la început de an cu 626 de apartamente scoase pentru prima oară la vânzare, un portofoliu cu 23% mai bogat faţă de luna ianuarie a anului trecut, dar şi dublu comparativ cu luna decembrie 2012, conform datelor Anunţuriparticulari.ro. în cazul garsonierelor, proprietarii au scos la vânzare la început de 2013 aproape 400 de unităţi, o ofertă mai bogată cu 20 de unităţi în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi cu peste 200 mai multe în comparaţie cu finalul anului 2012.

Statisticile indică o apreciere a ofertei inclusiv pe segmentul unităţilor de patru camere. în contextul în care în decembrie 2012 pe piaţă intrau 80 de oferte noi de apartamente de patru camere, în ianuarie 2013 oferta se îmbogăţea cu 189 de apartamente scoase pentru prima oară la vânzare. Nivelul este şi cu 11% mai ridicat raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut.

Dacă programul "Prima Casă" a reprezentat din 2009 încoace un motor care a susţinut piaţa apartamentelor vechi, perioada până la demararea programului destinat exclusiv achiziţiei de apartamente noi este pentru proprietarii din piaţa veche o ultimă oportunitate de vânzare cu un credit garantat de stat. Cel mai probabil, aceştia nu vor modifica preţurile considerabil şi, chiar şi după lansarea operativă a "Noua Casă", înainte de a scădea preţul de strigare, vor aştepta să vadă gradul în care se va modifica cererea şi dacă băncile vor propune noi produse de creditare pentru piaţa veche.

Anunturiparticulari.ro a fost lansat ȋn anul 2001 de compania Agentie.net şi constă ȋn monitorizarea tuturor anunţurilor imobiliare publicate de persoanele particulare ȋn presa scrisă şi pe Internet. Statistica are la bază ofertele imobiliare din Bucureşti, publicate de persoanele particulare ȋn toată presa scrisă şi pe Internet, iar preţul mediu este obţinut pe baza preţurilor solicitate iniţial de proprietari. Agenţie.NET deţine metodologia necesară pentru verificarea tuturor ofertelor imobiliare ce apar pe piaţă. Fiecare ofertă imobiliară care apare în Bucureşti este verificată de către operatorii Agenţie.NET.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vânzare,
imobiliare,
apartament
/actualitate/de-doua-ori-mai-multe-apartamente-vechi-la-vanzare-decat-in-decembrie-10534796
10534796
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.