LIVE: EDIŢIE SPECIALĂ - MEET THE CEO - Care sunt motivele pentru care România este una dintre cele mai importante pieţe pentru BAT?

Cum se va schimba sistemul sanitar după coronavirus?

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 19 mai 2020 273 afişări

Mesut Göral, country manager Affidea România: „Digitalizarea experienţei pacientului, de la programare şi până la primirea raportului, este inevitabilă”

 Cum se va schimba sistemul sanitar după coronavirus?

Criza sanitară generată de răspândirea coronavirusului face rapid trecerea spre o nouă etapă în sistemul medical – digitalizarea, iar cheia în această situaţie este cât de repede se adaptează jucătorii din domeniu, susţine Mesut Göral, country manager interimar al Affidea România, cel mai mare operator de servicii de diagnostic imagistic din ţară.

„Echipa Affidea România s-a adaptat rapid la noua situaţie economică, socială şi epidemiologică şi a implementat, încă de la începutul noului context marcat de pandemia coronavirusului, o serie de măsuri avansate de prevenţie şi protecţie a pacienţilor şi angajaţilor în faţa acestei probleme de sănătate publică. Astfel, a fost implementat un triaj epidemiologic foarte atent înainte de accesul în clinici pentru a depista prompt pacienţii cu simptome, s-au creat reguli şi fluxuri speciale de lucru adaptate noului context”, a spus Mesut Göral.

Clinicile Affidea au rămas deschise pe întreaga perioadă a stării de urgenţă, încheiată săptămâna aceasta, după ce autorităţile au anunţat suspendarea programărilor medicale care nu sunt urgenţe.

Nu numai sistemul sanitar se va schimba, mai crede oficialul Affidea, ci si comportamentul pacienţilor.

„Era post Covid-19 va fi total diferită şi va presupune noi moduri de lucru, iar aşteptările pacienţilor vor fi diferite. Depunem toate eforturile pentru a reduce timpul de interacţiune fizică prin maximizarea utilizării serviciilor digitale. Telemedicina este unul dintre exemple clare în acest sens şi sunt de părere că digitalizarea experienţei pacientului, de la programare şi până la primirea raportului, este inevitabilă”, a mai spus Mesut Göral.

Affidea a inclus în serviciile sale consultaţiile online prin telemedicină şi a inclus 20 de specializări medicale unde medicii pot consulta online.

„Totodată, am lansat mai multe pachete medicale pentru pacienţi pentru evaluarea stării de sănătate a plămânilor prin examinări imagistice şi video-consultaţii cu medici specialişti in pneumologie, dar şi teste care depistează prezenţa anticorpilor Covid-19”, a mai spus Mesut Göral.

Spitalul Colentina din Bucureşti, unitate suport pentru pacienţii cu coronavirus, foloseşte serviciile clinicii de diagnostic imagistic Hiperdia Colentina pentru investigaţiile pacienţilor.

Dincolo de riscul sanitar pe care îl implică noul virus, intervine şi riscul economic, cele mai afectate fiind companiile medii şi mici dacă nu va exista un plan de măsuri ferme din partea autorităţilor, crede şeful Affidea România.

„Viteza şi consistenţa măsurilor guvernamentale vor fi esentiale pentru a restarta rapid economia. Dacă suportul guvernelor, în general, va fi insuficient, prea lent sau birocratic, atunci economia îşi va reveni mai greu, iar toate companiile vor fi nevoite sa îşi revizuiască planurile de business şi de investitii pentru a se adapta noului context”, a mai spus Mesut Göral.

El consideră că în vremurile de criză pe care le traversează lumea în acest moment, dar şi în general, resursele sistemului de sănătate public şi privat sunt cele care fac diferenţa.

În plus, relansarea cât mai rapidă a economiei şi asigurarea lichidităţii sunt importante pentru a trece peste această perioadă.

„Ţări precum Elveţia, Portugalia, Spania sau Polonia au lansat deja planuri de ieşire din criză şi intenţionează să repornească treptat economia, chiar de la începutul acestei luni au fost demarate unele măsuri în acest sens. Guvernele au înţeles că, dacă nu încep procesul de relansare a economiei, se vor confrunta cu o recesiune mult mai mare decât se aşteptau. Locurile de muncă trebuie reactivate treptat, cu asigurarea, în acelaşi timp, a măsurilor stabilite de specialişti, de protecţie, prevenţie şi sigurantă specifice perioadei”, a mai spus Mesut Göral.

El conduce la nivel de regiune România, Polonia, Ungaria, Lituania, Bosnia, Cehia şi Turcia. Înainainte de a se alătura Affidea Turcia, a lucrat timp de 19 ani pentru americanii de la GE Healthcare. Mesut Göral a absolvit Middle East Technical University din Ankara, Turcia, în 1994 şi are un master în ingineria electrică şi electronică.

Affidea România are 37 de centre medicale în 19 judeţe şi peste 1.000 de angajaţi, iar anual realizează peste 1,6 milioane de examinări, din datele oferite de companie.

Affidea a avut în 2018 afaceri de 181 mil. lei şi se află pe locul 5 în topul celor mai mari jucători din piaţa de servicii medicale private, estimată la 7 miliarde de lei în total.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.