Codul Muncii, batut in cuie de Guvern. Vezi aici modificarile incluse in varianta finala si explicatiile premierului

Postat la 01 martie 2011 30 afişări

Guvernul a adoptat in sedinta de luni Codul Muncii si a decis sa promoveze proiectul de act normativ prin angajarea raspunderii in fata Parlamentului, la data de 8 martie. Premierul Emil Boc si ministrul Muncii, Ioan Botis, au explicat in conferinta de presa de dupa sedinta Guvernului principalele modificari pe care noul Cod al Muncii le aduce legislatiei:

7. Agentul de munca temporara. Munca prin agent de munca temporara este munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma. "Agentul de munca temporara" este persoana juridica, autorizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care incheie contracte de munca temporara cu salariati temporari, pentru a-i pune la dispozitia utilizatorului, pe perioada stabilita de contractul de punere la dispozitie sub supravegherea si conducerea acestuia. Conditiile de functionare a agentului de munca temporara si procedura de autorizare se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

"Este o directiva europeana preluata integral in legislatia nationala - suntem obligati ca pana in decembrie 2011 sa transpunem integral aceasta directiva, altfel intram in infringement si platim din banii nostri ", a afirmat ministrul Muncii.

8. Cresterea perioadelor de proba. Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice. Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. Pe durata perioadei de proba, salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele sase luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu adeverinta care este vizata de Inspectoratul Teritorial de Munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul. Modalitatea de efectuare a stagiului se va reglementa prin lege speciala.

Ministrul Muncii a explicat ca prin adoptarea acestor prevederi, Guvernul a urmat o linie mediana in ceea ce priveste durata perioadelor de proba la nivel european. "In Italia, de pilda, legea spune ca termenul este sase luni. Deci exista termene si mai lungi decat cele prevazute in Romania pentru perioadele de proba. Pentru functiile de conducere avem un termen prevazut de 120 de zile pentru perioada de proba. In Ungaria, termenul este stipulat si in contractele colective de munca si nu poate sa depaseasca trei luni de zile", a afirmat Ioan Botis.

9. Concedierea colectiva. Ministrul Botis a aratat ca noul Cod al Muncii nu dereglementeaza in niciun fel concedierea individuala sau colectiva ca procedura. "In cazul concedierilor colective trebuie respectate absolut aceleasi proceduri ca cele prevazute in actualul Cod al Muncii - si stiti ca dureaza pana la 60 de zile aceste proceduri, proceduri care prevad si salarii sau plati compensatorii si care raman in vigoare. Dar dupa ce am terminat raporturile de munca, eu, ca angajator, nu mai pot sa am obligatii fata de tine ca fost angajat. Aceasta obligatie o are statul roman, pentru ca statului roman i se platesc contributii. Acel angajator care a facut concedierea pe motiv de performanta nu poate lua inapoi aceiasi oameni care nu au avut performante", a explicat Botis.

Premierul Emil Boc a adaugat ca modificarile legislative vor continua odata cu adoptarea Legii zilierilor.

Guvernul estimeaza crearea de cateva sute de mii de locuri de munca in urmatorii ani ca efect al modificarilor legislative prevazute: Codul Muncii, reducerea contributiilor la asigurarile sociale si programul pentru sprijinirea tinerilor intreprinzatori, la care se adauga cresterea absorbtiei fondurilor europene si reducerea birocratiei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/codul-muncii-batut-in-cuie-de-guvern-vezi-aici-modificarile-incluse-in-varianta-finala-si-explicatiile-premierului-8019476
8019476
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.