Cine a mai intrat in vizorul Eurostat: Romania nu-i nici prima, nici ultima

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 30 aprilie 2011 13 afişări

Prezentat drept o catastrofa care ne pune pe acelasi plan cu Grecia, episodul dubiilor Eurostat asupra raportarilor fiscale ale Romaniei nu iese deloc in evidenta printre celelalte episoade similare din UE.

Vara trecuta, Bulgaria ajungea prima tara vizata de noul sistem de control al deficitelor bugetare din UE, care ofera celor de la Eurostat atributii de control si audit al situatiei fiscale din statele membre. Comisarul european Olli Rehn spunea ca exista "ingrijorari privind performanta statistica a Bulgariei" si o misiune a Eurostat a plecat la Sofia ca sa afle cum si-au calculat bulgarii deficitul. Evenimentul avea loc la cateva luni dupa ce premierul de centru-dreapta Boiko Borisov anunta ca au avut loc erori si omisiuni intentionate la calculul deficitului din 2009, pe care le-a atribuit guvernarii socialiste, plecate insa de la putere dupa alegerile din iunie 2009.

Conform noilor date publicate atunci, deficitul fiscal din 2009 n-a fost de 1,9% din PIB, ci de 3,7% din PIB. Ulterior, Eurostat a revizuit datele pentru Bulgaria, constatand ca de fapt nu e vorba nici de 3,7% din PIB, ci de 3,9%. La inceputul lui mai 2010, Comisia a declansat procedura de deficit fiscal excesiv impotriva Bulgariei, pentru depasirea limitei de deficit de 3% din PIB. Ministerul de Finante de la Sofia a explicat misiunii Eurostat modul de calcul al deficitului, iar incidentul a fost ingropat. La finele lui ianuarie 2011, Comisia Europeana a scos Bulgaria de sub incidenta procedurii de deficit excesiv, constatand ca Sofia "a intreprins demersurile adecvate pentru corectarea deficitului".

O situatie delicata a avut loc si in Polonia luna trecuta, legata de "erorile si omisiunile" de 4% din PIB detectate in balanta de plati a Poloniei - cealalta tara care, alaturi de Romania, inca nu raporteaza bilantul fiscal conform cu standardul ESA95 folosit de Eurostat, care ia in considerare si arieratele statului. Banca centrala a recunoscut ca exista "probleme serioase" cu datele statistice despre balanta de plati, in principal din cauza unor importuri din Germania subestimate cu circa 12 mld. euro numai pentru 2010. Efectul recalcularii, care ar urma sa se incheie in iunie, va fi revizuirea cu pana la 1% in plus a deficitului balantei de plati, ceea ce ar insemna o pondere a acestuia in PIB de 7-8%.

Conform Tratatului privind functionarea Uniunii Europene, toate tarile UE transmit la Eurostat de doua ori pe an, respectiv la 31 martie si 30 septembrie, notificarea deficitului si a datoriei guvernamentale. Rezerve legate de calitatea datelor au fost exprimate de Eurostat si in anii precedenti privind informatiile transmise de alte state membre, cum ar fi Grecia, Danemarca si Marea Britanie, inclusiv pentru ultima notificare fiscala transmisa la 31 martie 2011, afirma Institutul National de Statistica.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cine-a-mai-intrat-in-vizorul-eurostat-romania-nu-i-nici-prima-nici-ultima-8209289
8209289
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.