LIVE: EDIŢIE SPECIALĂ - MEET THE CEO - Care sunt motivele pentru care România este una dintre cele mai importante pieţe pentru BAT?

Chinezii au învăţat că linia dreaptă este cel mai scurt drum, aşa că vor să facă un tunel pe sub Everest

Autor: Dorin Oancea Postat la 10 aprilie 2015 1884 afişări

Publicaţia China Daily a anunţat recent că autorităţile chineze intenţionează să lege calea ferată Qinghai - Tibet cu Nepalul, ceea ce ar putea presupune săparea unui tunel sub Everest, cel mai înalt munte de pe Terra. Calea ferată ar putea fi terminată în 2020.

Chinezii au învăţat că linia dreaptă este cel mai scurt drum, aşa că vor să facă un tunel pe sub Everest

Chinezii s-au "specializat" în proiecte majore: este cazul celui mai lung pod din lume, Danyang-Kunshan Grand Bridge, sau al Dahuofang Water Tunnel, al treilea cel mai lung tunel din lume. 

Proiectul vine în siajul mai multor astfel de construcţii - tunelul Mont Blanc, Eurotunnel dintre Franţa şi Marea Britanie, tunelul de sub strâmtoarea Bosfor sau Tokyo Bay Aqua Line, combinaţia de tunel şi pod construită peste Golful Tokyo.

Problema este că munţii Himalaya sunt, din punct de vedere geologic, foarte tineri şi în aşezare - sunt instabili, în unele locuri se înalţă iar în altele se tasează, ceea ce ar isca probleme majore constructorilor.

Tunelul s-ar dovedi folositor, pentru că turismul chinez în Nepal este în plină expansiune. Şi aceasta nu este singura propunere extremă înaintată de chinezi, care au mai propus şi o legătură de cale ferată cu Statele Unite, pentru modica sumă de 200 de miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
tunel,
infrastructura,
propunere,
proiecte
/actualitate/chinezii-au-invatat-ca-linia-dreapta-este-cel-mai-scurt-drum-asa-ca-vor-sa-faca-un-tunel-pe-sub-everest-14116676
14116676
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.