Ce trebuie sa stie romanii despre cum ne va afecta noul val al crizei internationale. Zece intrebari-cheie

Postat la 11 august 2011 14 afişări

Criza financiara s-a reaprins, bursele din intreaga lume scazand din cauza problemelor pe care le au Europa si SUA, iar Romania nu este ferita de efectele turbulentelor de pe pietele externe. Desi situatia nu este la fel de grava ca in toamna lui 2008, cand s-a prabusit banca americana de investitii, amintirile neplacute de atunci, scaderea pronuntata a burselor si recesiunea sunt inca vii in mintea multor oameni, iar efectele inca se mai simt. Ziarul Financiar raspunde la zece intrebari despre impactul pe care il are situatia tulbure in care se afla acum economia mondiala asupra Romaniei.

6. Cine vrea sa isi cumpere o masina sau o casa sa o faca acum sau sa mai astepte?

Acum nu ar fi foarte indicata achizitia unei masini sau a unei case, care presupune imobilizarea unor resurse financiare substantiale sau, mai riscant, contractarea unui credit.

7. Ce sa faci cu economiile? Sa cumperi aur, franci elvetieni sau sa ii tii la banca?

Investitorii din intreaga lume investesc masiv in aur si francul elvetian, considerate cele mai sigure active in momente de incertitudine precum cel actual.

8. Cum vor fi afectati romanii din strainatate?

Romanii care muncesc in Europa de Vest pot fi afectati daca din cauza problemelor economice guvernele occidentale iau masuri de restrictionare a accesului pe piata muncii, asa cum a facut de curand Spania.

9. Ce se intampla cu investitiile fondurilor de pensii private?

Scaderile de pe bursele mondiale din ultimele zile nu vor avea un impact insemnat asupra fondurilor de pensii private pentru ca acestea investesc doar 13% din active in actiuni si sunt jucatori pe termen lung.

10. Vor creste dobanzile la credite?

Criza datoriilor suverane aduce cu ea si riscul cresterii dobanzilor la credite pentru firme si populatie in contextul unei posibile majorarii a costurilor la care se vor imprumuta bancile.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza,
intrebari,
bani
/actualitate/ce-trebuie-sa-stie-romanii-despre-cum-ne-va-afecta-noul-val-al-crizei-internationale-zece-intrebari-cheie-8603298
8603298
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.