Ce se întâmplă în Suedia: Coroana suedeză se prăbuşeşte la cel mai scăzut nivel faţă de euro din ultimul deceniu

Autor: Alex Ciutacu Postat la 08 mai 2019 485 afişări

Ce se întâmplă în Suedia: Coroana suedeză se prăbuşeşte la cel mai scăzut nivel faţă de euro din ultimul deceniu

În urmă cu un deceniu, economia Suediei a trecut prin criza economică mai bine decât multe economii mari ale lumii, însă stabilitatea de atunci ajunge să îi facă rău astăzi, potrivit Bloomberg.

Publicaţia americană notează că problema principală este că piaţa muncii din Suedia nu a făcut aceleaşi ajustări de austeritate în timpul crizei cum au fost forţate să facă majoritatea ţărilor afectate. Drept rezultate, costurile cu forţa de muncă au rămas ridicate.

La puţin peste 10 ani de la criză, acel dezechilibru ajunge să aibă efecte devastatoare asupra monedei Suediei. Săptămâna aceasta, coroana suedeză s-a depreciat la cel mai slab nivel faţă de euro din ultimul deceniu, şi chiar mai mult faţă de dolarul american.

„Coroana suedeză este ieftină, dar nu atât de ieftină pe cât credeţi”, atrage atenţia Richard Falkenhall, specialist în politici monetare în cadrul companiei SEB din Stockholm.

Majoritatea analiştilor au încercat să indice spre dobânda negativă de la banca centrală şi pe achiziţiile de obligaţiuni drept principali factori, însă problema ar putea fi cea a competitivităţii, notează Bloomberg.

În urmă cu un deceniu, Suedia egala zona euro şi SUA în ceea ce priveşte costul forţei de muncă raportat la productivitate, însă începând din 2008, salariile în cea ma mare economie nordică au crescut mai rapid decât în ţări precum Germania, unde o criză mai adâncă a pus presiune pe salarii. Drept rezultat, creşterea productivităţii a fost insuficientă raportată la creşterea salariilor.

„Încă avem creşteri salarale foarte mari, dar ele nu mai sunt echivalate şi de o creştere a productivităţii”, adaugă Falkenhall.

Coroana suedeză se tranzacţionează miercuri dimineaţă la 10,7 faţă de euro, iar analistul crede că nu este posibil ca ea să se aprecieze din nou către o paritate de 9 la un euro, nici măcar pe termen lung.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza,
ciudat,
efect,
intarzieri,
prabusire,
suedia,
crestere,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.