Ce s-ar intampla cu Apple daca nu ar mai fi Steve Jobs

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 25 ianuarie 2011 67 afişări

Cunoscut ca magicianul din Silicon Valley si “acuzat” cu mai multe ocazii de vizionarism, Steve Jobs a cladit un imperiu de 320 de miliarde de dolari folosindu-se doar de carisma si de foarte mult marketing. Fara el insa, Apple ar putea ajunge insa ca un peste fara apa.

Apple este intr-o situatie mai buna ca niciodata, cu rezultate financiare care au intrecut chiar si cele mai optimiste asteptari ale analistilor. In ultimele trei luni din 2010, producatorul iPhone si iPad a avut venituri de 26,7 miliarde de dolari (19,9 miliarde de euro), in crestere cu 71% fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce profitul a atins un nivel record de 6 miliarde de dolari (aproape 4,5 miliarde de euro), avand o crestere chiar mai mare, de 78 de procente. Evolutia pare insa spectaculoasa doar pentru ca in ultimele trei luni din 2009 criza a avut un impact mai puternic asupra consumului decat acum, dar vanzarile nu pot fi ignorate.

Consumatorii din toata lumea au cumparat in aceste trei luni 4,13 milioane de computere Mac (in crestere cu 23%), 16,24 milioane de telefoane iPhone (in crestere cu 86%), 19,45 de milioane de playere iPod (in scadere cu 7%) si 7,33 milioane de tablete iPad, dintre care in jur de 10.000 in Romania, potrivit unor estimari neoficiale din piata, printre cumparatori numarandu-se inclusiv presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, seful Senatului Mircea Geoana sau ministrul comunicatiilor Valerian Vreme. "A fost un sezon fenomenal pentru Mac, iPhone si iPad", a comentat Jobs intr-un comunicat de presa. "Toate liniile de business merg la capacitate maxima si avem noi lucruri minunate in pregatire in acest an."

Nimic in plus insa despre pauza neasteptata, considerata un subiect tabu, asemenea elefantului din camera. Nu numai ca Jobs n-a fost dispus la inceputul saptamanii trecute sa spuna cat de grave sunt problemele de sanatate care l-au impins spre aceasta decizie, dar a cerut ca intimitatea sa-i fie respectata, oferind insa o asigurare investitorilor ca se va implica si in continuare in luarea deciziilor importante cu privire la activitatea companiei. "Businessul Apple este mai puternic ca niciodata. Echipa combina un talent si o cultura a inovatiei fara egal, pe care Steve le-a cultivat aici", accentueaza si Tim Cook, cel care va preia acum responsabilitatile operationale asupra Apple, asa cum a facut si datile trecute cand executivul si-a luat perioade de pauza. In spatele acestor declaratii par sa se ascunda insa temeri ca Apple ar putea pierde valul, mai ales daca ar inceta sa mai lanseze produse la fel de populare in randul consumatorilor ca si pana acum.

Pentru ca in final, Jobs n-a inventat nici Mp3 playerul, nici telefonul mobil inteligent si nici tableta, ci doar le-a reinventat si le-a ambalat asa incat sa aiba priza la public. Cel putin doi sau trei ani, cresterile ar trebui sa fie asigurate de iPhone si iPad, cred mai multi analisti, dar impactul asupra pietei al urmatorului dispozitiv revolutionar care va iesi din gradina Apple depinde destul de mult de implicarea lui Jobs si de talentul lui de vizionar. "Fara Jobs, Apple este mai degraba o companie ca oricare alta. Extraordinarul paleste", apreciaza Roger Kay, vicepresedintele firmei de consultanta Endpoint Technologies Associates. Totusi, este greu de crezut ca Apple nu are deja planurile gata facute pentru produsele care vor fi lansate pe piata chiar si peste cativa ani, directie pe care executivii Apple nu trebuie decat sa o pastreze si sa o puna cu bine in aplicare. Si pana atunci, Jobs ar avea tot timpul sa inventeze un nou dispozitiv pentru proiectii holografice, spre exemplu, un iJobs care sa-i tina locul la prezentarile, anunturile si lansarile companiei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-s-ar-intampla-cu-apple-daca-nu-ar-mai-fi-steve-jobs-7908816
7908816
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.