Bulgaria, noul star energetic sau noul paria?

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 31 august 2023 167 afişări

La Începutul acestui an, un acord pe 13 ani pentru tranzitul a 1,5 miliarde de metri cubi de gaze na­turale pe an din Turcia către Bulgaria era semnat de compania de stat bulgară Bulgargaz şi cea de stat din Turcia BOTAS.

Bulgaria, noul star energetic sau noul paria?

La Începutul acestui an, un acord pe 13 ani pentru tranzitul a 1,5 miliarde de metri cubi de gaze na­turale pe an din Turcia către Bulgaria era semnat de compania de stat bulgară Bulgargaz şi cea de stat din Turcia BOTAS.

La acea vreme, analiştii comen­tau că acordul dintre Bulgaria şi Turcia deschide un nou coridor de gaze din Turcia către ţările din Bal­cani şi UE. Bulgargaz căpăta dreptul de a cumpăra GNL, care urma să fie descărcat la cinci terminale turceşti de GNL şi mai apoi tranzitat către Bulgaria via reţeaua de gaze turcească.

Separat, Bulgaria are un contract pe termen lung pentru importul a un miliard de metri cubi de gaze din Azerbaidjan pe an la preţuri favora­bile, iar guvernul bulgar deţine o participaţie în cadrul terminalului de GNL aflat în construcţie în Alexan­droupolis, de unde vor intra cel puţin 0,5 miliarde de metri cubi pe an, potrivit Euractiv.

Dacă Turcia îşi va împlini ambi­ţiile de a deveni hub energetic ma­jor, iar Azerbaidjanul îşi va creşte livră­rile, Bulgaria ar putea deveni un star energetic. Ţara este lăudată şi de un­guri, care văd în aceasta un partener vital în domeniul energiei. Va exista o nevoie în creştere de capacităţi de tranzit de gaze naturale prin Bulgaria, a subliniat recent mi­nistrul maghiar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto, con­form Hungary Today.

„În condiţiile în care intenţionăm să cumpărăm din ce în ce mai multe gaze naturale din Azerbaidjan şi Turcia, vom avea nevoie în creştere de capacităţi de tranzit prin Bulga­ria“, a declarat acesta.

Ungurii au încheiat la rândul lor recent un acord de import de gaze din Turcia. În opinia Centrului de Analiză a Politicii Europene, Turcia reprezintă „păpuşa sinistră a Rusiei“ în ceea ce priveşte gazele.

Acordul cu Ungaria ar putea fi în realitate parte dintr-o schemă com­plexă şi sinistră prin care volume în creştere de gaze ruseşti vor tranzita Turcia pentru a inunda Europa Cen­trală şi de Est, blocând diversificarea reală a surselor de energie, scrie CEPA.

În mod ironic, Turcia ar putea fi folosită de Rusia pentru a-şi muşa­ma­liza livrările de gaze. Acordurile semnate de Turcia cu Bulgaria şi Ungaria evită specificarea surselor de gaze.

Acordul încheiat de turci cu Bul­garia în ianuarie era deja unul con­tro­versat, iar Energy Intelligence a anunţat recent că Comisia Europeană „analizează îndeaproape“ dacă termenii acestuia nu încalcă regulile antitrust ale UE.

Există de asemenea temeri că acordul ar putea crea un canal ilicit pentru importurile de gaze ruseşti în UE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bulgaria,
gaze,
acord,
energie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.