Bancile grecesti, retrogradate de Fitch. Vineri se anunta rezultatele testului european de stres bancar

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 14 iulie 2011 13 afişări

Dupa ce Fitch a coborat miercuri ratingul datoriilor Greciei pe termen lung de la B+ la CCC, cel mai slab calificativ acordat in prezent unei tari, agentia a depunctat joi si bancile grecesti National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEBank (Agricultural Bank).

Calificativele pentru riscul de credit pe termen lung al celor cinci banci a fost redus de la B+ la B-, cu perspectiva negativa, aceeasi perspectiva negativa fiind asociata si riscului datoriilor pe termen scurt, cotat cu B.

Conform analistilor Cristina Torella si Jose Colomer, autorii raportului Fitch, cele cinci banci se bucura de un rating mai ridicat decat cel pentru datoriile Greciei "intrucat exista sustinere din partea FMI, a UE si a Bancii Centrale Europene pentru recapitalizarea si refinantarea lor", iar perspectiva de rating negativa este motivata de faptul ca daca va avea loc o noua depunctare a Greciei, atunci ar putea avea loc schimbari in sustinerea financiara externa a acestor banci.

Agentia apreciaza ca presiunea exercitata asupra bancilor la nivelul capitalului, al finantarii, al lichiditatii si al calitatii activelor este in crestere "din cauza ingrijorarilor tot mai mari privind datoriile si economia Greciei". Finantarea si nivelul lichiditatii bancilor depind de Banca Centrala Europeana, avand in vedere "marja redusa de manevra a bancilor in fata unor retrageri continue de depozite si posibilitatea limitata de constituire a unor rezerve de lichiditate". In plus, bancile sunt considerate vulnerabile la socurile externe legate de evolutia datoriei publice elene.

Anuntul Fitch intervine cu o zi inainte de anuntarea, vineri dupa-amiaza, de catre Autoritatea Bancara Europeana a rezultatului testului de soliditate financiara (numit indeobste test de stres) derulat pe 91 de banci din UE. Estimari preliminare citate de Reuters sustin ca in jur de 15 banci nu vor trece testul, fata de 7 la testul din vara trecuta. Printre acestia, conform unor analisti citati de Dow Jones, s-ar numara o singura banca greceasca - ATEBank, care si anul trecut a picat testul, din cauza capitalizarii inadecvate. Pentru a face fata testului de acum, banca a operat recent o majorare de capital de 1,26 miliarde de euro, din care cea mai mare parte a fost suportata de statul elen, care detine 90% din actiunile ATEBank.

Si Moody's si Standard&Poor's au decis sa depuncteze bancile grecesti, tot ca urmare a inrautatirii ratingurilor pentru Grecia. La inceputul lui iunie, Moody's a anuntat inrautatirea calificativelor pentru depozitele si datoriile cu prioritate la plata a opt banci elene, dintre care sapte au afaceri si in Romania (NBG, Eurobank, Alpha, Piraeus, ATEBank - calificativ B3, Emporiki si Geniki - B1). Dupa inca doua saptamani, Standard & Poor's a retrogradat la CCC ratingurile NBG, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank, dupa o decizie similara privind Grecia.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bancile-grecesti-retrogradate-de-fitch-vineri-se-anunta-rezultatele-testului-european-de-stres-bancar-8497034
8497034
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.