Băncile europene dau dovadă de un optimism moderat pe măsură ce continuă redresarea

Postat la 01 august 2013 66 afişări

Băncile din Europa privesc următoarele şase luni cu un optimism moderat, se aşteaptă o creştere a cererii de creditare în mai multe sectoare şi segmente de clientelă, dar vor fi mai restrictive în finanţarea acestora şi, în special, a sectorului de construcţii şi a imobiliarelor, arată raportul EY - European Banking Barometer.

Băncile europene dau dovadă de un optimism moderat pe măsură ce continuă redresarea

Creşterea provizioanelor de risc de credit se atenuează. Doar 32% dintre bănci anticipează o creştere a provizioanelor în următoarele şase luni, comparativ cu 44% în toamna anului 2012.

Cu toate acestea, în timp ce în Marea Britanie, Elveţia şi Austria pierderile din risc de credit par să se fi stabilizat, în Polonia şi Spania mai mult de 50% dintre bănci anticipează creşterea provizioanelor în următoarele şase luni.

Reducerea costurilor şi conformarea cu modificările post-criză ale reglementărilor continuă să fie mai importante pentru bănci decât creşterea

Programele de reducere a costurilor au început să îşi arate beneficiile. Mai multe bănci decât în toamna anului 2012 se aşteaptă la o îmbunătăţire a profitabilităţii şi a performanţei financiare, în general.

"Aşa cum era de aşteptat, băncile europene continuă să se concentreze pe reducerea costurilor, în principal ca răspuns la potenţialul limitat de creştere a veniturilor, iar accentul se mută de pe măsuri tactice către programe strategice cum ar fi cele de optimizare şi automatizare a proceselor. Demersuri precum dezvoltarea de noi produse şi investiţii în tehnologia necesară dezvoltării relaţiei cu clientela rămân în continuare în a doua parte a listei de priorităţi a băncilor”, a mai spus Gelu Gherghescu.

Pentru construcţii şi imobiliare, previziunile nu sunt deloc bune. în urmă cu şase luni, băncile afirmau că vor introduce restricţii suplimentare în politicile de creditare pentru cele două sectoare, dar se pare că acest lucru se va întâmpla pentru majoritatatea sectoarelor economice. Totuşi, băncile îşi relaxează politicile de creditare pentru IMM-uri în toate ţările incluse în studiu, cu excepţia Poloniei, a ţărilor nordice şi a Spaniei. Răspunsurile privind creditarea IMM-urilor sunt un semn că politicile europeane de încurajare a creditării acestui segment au început să dea roade.

Perspective mai bune pentru majoritatea liniilor de afaceri, inclusiv datorită unei creşteri a cererii în multe dintre segmentele de clientelă

Cele mai bune prognoze se referă la retail şi private banking dar, după un 2012 dificil, se estimează că activitatea de investment banking va înregistra una dintre cele mai bune evoluţii.

"În ceea ce priveşte sectorul bancar din România, continuarea dezintermedierii la nivelul grupurilor bancare europene va contribui la stagnarea creditării locale. Pe lângă implicaţiile situaţiei de la nivel european, băncile din România se confruntă cu o lipsă de încredere a consumatorilor şi a decidenţilor din companii, dar şi cu o reducere a capacităţii de îndatorare a acestora. Din păcate, stagnarea creditării ar putea afecta băncile, dincolo de efectul direct asupra valorii activelor şi a veniturilor din dobânzi, deoarece, fără o creştere susţinută a creditelor nu ne putem aştepta la o inversare pe termen scurt a evoluţiei creditelor neperformante şi a valorii activelor cu care sunt garantate”, a mai spus Gelu Gherghescu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bancile-europene-dau-dovada-de-un-optimism-moderat-pe-masura-ce-continua-redresarea-11190059
11190059
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.