Atenţie la submarine! Strâmtoarea Ormuz, poartă a petrolului şi spaţiu generator de conflict

Autor: Dorin Oancea Postat la 24 ianuarie 2012 366 afişări

Strâmtoarea Ormuz este unul dintre punctele fierbinţi ale geopoliticii mondiale, loc de trecere pentru petrolul extras în Arabia Saudită, aflat acum pe prima pagină a ziarelor, în deschiderea siturilor de ştiri sau la loc de funte în jurnalele televiziunilor.

Ciocnirile din 2008

Conflictul a pornit de la ceea ce oficialii americani au caracterizat drept hărţuiri şi provocări, lucruri infirmate de oficialii iranieni. Nu au lipsit, din partea iraniană, nici ameninţările de închidere a strâmtorii, iar oficialii americani au ameninţat că ar interpreta acest lucru ca un act de război. În vara anului 2008 americanii au desfăşurat operaţiunea Brimstone, un exerciţiu care recrea posibile acţiuni militare în apele iraniene; ulterior, peste 40 de nave militare americane sau aliate au plecat spre strâmtoarea Ormuz.

Ciocnirea dintre Hartfordşi New Orleans.

Este vorba despre submarinul Hartford şi nava de transport New Orleans în strâmtoare. 15 marinari de pe Hartford au fost răniţi.

Actualele tensiuni

La sfârşitul lui decembrie 2011, Teheranul a ameninţat că va închide strâmtoarea în faţa unor sancţiuni din partea ţărilor occidentale, al căror scop este să împiedice exporturile petroliere ale Iranului şi să determine această ţară să renunţe la controversatul său program nuclear.

Două portavioane americane sunt mobilizate în apropierea Golfului şi zeci de mii de militari sunt staţionaţi în Orientul Mijlociu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
submarine,
Strâmtoarea Ormuz,
petrol,
Iran
/actualitate/atentie-la-submarine-stramtoarea-ormuz-poarta-a-petrolului-si-spatiu-generator-de-conflict-9171686
9171686
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.