Alpha Bank amână fuziunea cu Eurobank

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 31 ianuarie 2012 19 afişări

Alpha Bank, a treia bancă din Grecia, a anunţat că va convoca adunarea generală a acţionarilor pentru a obţine o nouă aprobare pentru fuziunea cu EFG Eurobank Ergasias, după ce se vor clarifica termenii acordului de restructurare a datoriei statului elen.

Creditorii privaţi ai Greciei, între care băncile greceşti, germane şi franceze ocupă locuri de frunte, negociază sub egida autorităţilor din zona euro o reducere a poverii datoriei elene cu circa 100 de miliarde de euro, în virtutea căreia băncile urmează să-şi asume o pierdere de cel puţin 50% din valoarea nominală a obligaţiunilor greceşti din portofoliu.

Negocierile pentru aşa-numitul PSI (acordul de implicare a creditorilor privaţi) sunt în derulare, iar o sursă citată de AP a relatat luni că acordul final ar putea viza mărirea pierderii creditorilor privaţi la 70% din valoarea obligaţiunilor.

Alpha Bank "intenţionează să aştepte finalizarea termenilor PSI, al căror impact este aşteptat să fie diferit pentru părţile implicate în fuziune (Alpha şi Eurobank), iar apoi să convoace adunarea acţionarilor, astfel încât aceasta să fie corect informată în vederea deciziei ulterioare", a comunicat grupul elen într-o declaraţie remisă bursei din Atena şi citată de Dow Jones.

Băncile greceşti ar urma să-şi asume pierderi de circa 17 miliarde de euro din totalul de 100 de miliarde. Alpha Bank deţine obligaţiuni guvernamentale elene în valoare de 3,5 miliarde de euro, în timp ce Eurobank deţine circa 7 miliarde.

Restructurarea datoriei elene cu implicarea creditorilor privaţi este o precondiţie pentru ca Grecia să primească noul pachet de susţinere financiară din partea zonei euro, estimat la 130 de miliarde de euro.

Conform termenilor acordului de fuziune anunţaţi în august, acţionarii Eurobank ar urma să primească cinci acţiuni noi Alpha Bank pentru fiecare şapte acţiuni ale lor. La acea vreme, pierderea care ar fi trebuit să fie asumată de băncile deţinătoare de obligaţiuni elene era mult mai mică, de 21% din valoarea nominală.

Tranzacţionarea acţiunilor Alpha Bank şi EFG Eurobank a fost oprită luni la bursa din Atena.

Anunţul Alpha Bank intervine la câteva zile după ce autoritatea elenă pentru concurenţă şi-a dat acordul pentru fuziune.

Fuziunea Alpha cu Eurobank ar crea una dintre cele mai mari bănci din zona euro, cu o reţea de peste 1.300 de sucursale în opt ţări şi poziţie în top 3 al pieţei în Bulgaria, România, Cipru şi Serbia. Noul grup ar deveni cel mai mare din Grecia, cu poziţii de top în toate segmentele activităţii bancare din această ţară. Acţionarii principali, care au aprobat în august 2011 fuziunea, vor fi familia Costopoulos (Alpha), familia Latsis (Eurobank) şi fondul de investiţii Paramount Services Holding Ltd. din Qatar (acţionar minoritar al Alpha).

În România, fuziunea corespunzătoare între Alpha Bank România şi Bancpost va crea a treia bancă din sistem după valoarea activelor (peste 7 miliarde de euro) şi o cotă de piaţă de peste 9%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/alpha-bank-amana-fuziunea-cu-eurobank-9191155
9191155
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.