Vrei să devii stewardesă? Iată ce condiţii trebuie să îndeplineşti

Postat la 25 iulie 2016 629 afişări

Mirajul meseriei de însoţitor de zbor s-a răspândit printre tineri, mai ales în ultimii ani. Un salariu peste medie, călătorii în toată lumea, viaţă cosmopolită şi posibilitate de angajare fără experienţă, dar şi o concurenţă foarte mare, de zeci de oameni pe un loc. Cum poţi convinge recrutorii să te aleagă dintr-o varietate de pasionaţi care îndeplinesc toate criteriile standard?

A pornit la drum cu o echipă de 3 persoane, astăzi fiind 7 oameni ce se ocupă de cursuri şi platformă, dar apelează, pentru cazuri de recrutări specifice, la colaboratori, care vin special să le ofere cursanţilor detalii şi sfaturi pentru o interviul la o anumită companie. Trainerii de la „Cum ajungi stewardesă” au între 3.500 şi 12.000 de ore de zbor la companii precum Emirates, Wizz Air, Etihad, Qatar sau TAROM, alături de certificare de formatori şi pregătire internaţională. Cel mai des sunt solicitate cursurile de o zi, care durează între 8 şi 10 ore şi costă 70 de euro. Cursul are o parte teoretică, o verificare a CV‑urilor şi pozelor, iar apoi partea practică, de simulare a momentelor şi probelor interviului. „De asemenea, facem pregătire individuală, un fel de meditaţie, cursuri private one-to-one, pentru cei care vor să se pregătească individual”, spune tânăra. Un astfel de curs costă 100 de euro şi poate fi realizat şi online, pentru cei care nu pot ajunge în Bucureşti. Cursurile sunt susţinute momentan în Bucureşti, însă vin cursanţi din toată ţara. „La urma urmei, un job de stewardesă presupune deplasarea dintr-un oraş în altul, astfel, cine e interesat de interviu, poate face prima deplasare la Bucureşti” , spune Cristina Toader. „Nu am inventat noi roata, însă ceea ce ne face speciali este abordarea personală şi experienţele proprii. Noi am trecut prin emoţiile acestor interviuri şi ştim să oferim cele mai competente informaţii cursanţilor”, adaugă tânăra. Iar printre următorii paşi ai proiectului se numără, în special, extinderea în online. „Fiindcă totul pare să treacă în online, aşa vrem să facem şi noi”, conchide Cristina Toader.

Un proiect aparte, diferit de cele două prezentate mai sus, este Universifly, o şcoală de însoţitori de bord ce se diferenţiază, în primul rând, prin modul în care a fost creată. În anul 2013, RCS Consulting, companie românească de recrutare, reprezentantul în România a unei firme internaţionale de recrutare de stewardese, a creat Universifly, cu care a aplicat pentru atragerea de fonduri europene prin proiectul POSDRU. „Însoţeşte-ne la bordul carierei” s-a adresat femeilor din România şi a avut ca obiectiv crearea unei şcoli de însoţitori de zbor, proiect ce a fost aprobat şi implementat în perioada mai 2014 - decembrie 2015. Cu un buget obţinut de 1.200.000 de euro, din care RCS Consulting a contribuit cu 5%, au fost instruite gratuit un număr de 569 de tinere, dintre care, în prezent, muncesc ca stewardese circa 300 de absolvente, conform Steluţei Racolţa, CEO al Universifly.

Proiectul s-a transformat într-un business începând cu octombrie 2015, când au fost organizate primele cursuri cu taxe, după atingerea indicatorilor din proiectul POSDRU. La un preţ de 1.500 de euro, cursurile Universifly au o durată de 4 săptămâni, se derulează zilnic, câte 8 ore pe zi, şi sunt susţinute la sediul companiei, în Cluj-Napoca. „Aici avem toată logistica pentru susţinerea orelor de teorie, dar şi a orelor de practică. Echipamente precum simulatorul de bord sunt dificil de transportat, de aceea desfăşurăm în prezent cursurile doar aici”, spune Steluţa Racolţa. Totuşi, pentru a veni în ajutorul persoanelor interesate din alte localităţi, compania pune la dispoziţie oferte de cazare în Cluj- Napoca, la preţuri avantajoase, ţine să menţioneze CEO-ul.

Universifly este singura şcoală din România care oferă şi oportunitatea de angajare a absolvenţilor săi, deoarece este reprezentantul în România al unei firme internaţionale de recrutare şi, astfel, are posibilitatea să organizeze periodic evenimente de selecţie în vederea angajării pentru diverse companii de aviaţie din lume. După finalizarea cursurilor, absolvenţii deţin simultan atestat european de cabin crew, emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), dar şi certificat de specializare în ocupaţia de însoţitor de zbor, emis de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei.Printre obiectivele companiei se află „noi parteneriate pentru recrutare la diferite companii de aviaţie, aceste proiecte având ca obiectiv principal dezvoltarea Universifly ca organizaţie europeană de pregătire de însoţitori de bord”, conchide Steluţa Racolţa. 

Deşi cursurile şi informaţiile oferite prin astfel de proiecte sunt folositoare şi pot reprezenta un plus în faţa concurenţei, modalităţile de recrutare ale marilor companii, cele de tipul open/assessement day, oferă posibilitatea oricui îndeplineşte criteriile minime de selecţie să devină candidatul ideal în funcţie de cunoştinţele şi, mai ales, de personalitatea sa, fără să solicite experienţe sau cursuri de calificare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/vrei-sa-devii-stewardesa-iata-ce-conditii-trebuie-sa-indeplinesti-15538467
15538467
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.