Un olandez născut în Indonezia a ales România să construiească locuinţe de lux pentru fermierii viitorului

Postat la 19 august 2016 8956 afişări

Un olandez născut în Indonezia a ales România pentru a investi milioane de euro într-un proiect rezidenţial în care tehnologia de ultimă oră se îmbină cu soluţii ecologice. Cele 68 de locuinţe pe care vrea să le ridice în apropiere de Vama Buzăului sunt destinate celor care vor să cultive teren şi să vândă produsele în supermarketuri, iar Mark Koops este încredinţat că pe piaţă există apetit pentru proiectul său.

„Pentru ce facem noi nu există încă, nu am întâlnit un astfel de proiect în România.“ Concret, a cumpărat 68 ha de teren care nu este împărţit în loturi, ci reuneşte o întreagă vale, înconjurată de pădure, fiecare locatar va avea bucata sa din această zonă, iar Koops se arată foarte optimist, deoarece „oamenii vor combinaţia dintre calitate şi natură“. Din punctul lui de vedere, în România principala problemă este globalizarea rapidă şi sufocantă. „Economia globală este direct proporţională cu un capital mare, pe care localnicii nu îl au şi ies în pierdere. Ceea ce încercăm noi este să creăm un tip de afacere conectând mai multe afaceri mai mici, locale“, explică el. 

Este încredinţat că în România mediul economic are la bază doar strategiile de marketing ale marilor companii, iar un exemplu este: „dacă vindem din ce în ce mai multe produse, nu contează cine le deţine“. Cu toate acestea, olandezul consideră că la nivel european România are o economie deschisă în care se poate, încă, opera. „Ceea ce e bine, deoarece nu poţi dezvolta o ţară dacă ţii uşile închise. Mai cred că România şi-a revenit rapid după criza economică, din punct de vedere financiar. Există angajaţi buni, personal bun. Bineînţeles, dacă vrem să îi găsim, trebuie să îi căutăm, dar există. Dacă aş mai investi în Europa, aş pune România în top cinci“, conchide antreprenorul, care se declară îndrăgostit de plaiurile mioritice.

Mark Koops povesteşte că a venit pentru prima dată în România în 1991; geolog de profesie, a venit într-o deplasare la Ploieşti. „Mulţi cred că noi, geologii, învăţăm mult despre pământ, dar să ştiţi că învăţăm, în practică, despre oameni şi cum ajungi să îi cunoşti“, spune el. Deşi sunt mai bine de 25 de ani, Koops îşi aminteşte clar primul contact cu România: „În orice direcţie te uitai atmosfera era apăsătoare. Oamenii - cel puţin cei cu care interacţionam eu - erau educaţi, inteligenţi, iar primul lor gând era să părăsească România. Chiar şi aşa, oamenii erau foarte ospitalieri, iar asta mi-a plăcut mult“. 

În următorii zece ani, a observat România crescând sub ochii săi, absorbind fără saţ globalizarea venită din vest: „Oamenii au strigat răsuflaţi: «Acum suntem liberi», au început să importe diverse francize globale, precum McDonald’s sau Carrefour, şi să creeze o nouă economie, cea pe care o vedem astăzi“, adaugă el. Simţind oportunitatea unui spaţiu larg de desfacere, Koops s-a gândit că ar fi cazul să facă şi el ceva: „Toată lumea voia să facă, să producă. Erau din ce în ce mai multe locuri unde totul creştea - cum ar fi Bucureşti – şi locuri unde nu se întâmpla nimic. Iar mie îmi place să creez, nu doar să investesc, aşa că am stat departe de locurile unde se îngrămădeau toţi“, adaugă el.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.