Un avocat şi un fost inginer zootehnist au dezvoltat un business în panificaţie, patiserie şi cofetărie de peste 1,6 milioane de euro

Autor: Ioana Matei Postat la 17 august 2015 2305 afişări

Un avocat şi un fost inginer zootehnist au dezvoltat un business în panificaţie, patiserie şi cofetărie de peste 1,6 milioane de euro

În prezent, produsele Doi Pitici se găsesc în cadrul reţelelor Metro, XXL, Selgros, Cora, în toată reţeaua de supermaketuri Auchan, Penny şi Carrefour. De asemenea, antreprenorii brăileni livrează produse de panificaţie (pâine şi preparate din pâine cu termen de garanţie de până la trei zile) într-un perimetru de 100 de kilometri în jurul Brăilei, produse de patiserie conservată şi cofetărie în toată România, printr-o reţea de distribuţie proprie, iar în zona Moldovei au şi clienţi tradiţionali, distribuitori şi angrosişti.  În plus, firma asigură necesarul de pâine în închisori şi spitale din Brăila, Galaţi, Focşani, Slobozia. „Livrăm acestora 8-10.000 de pâini zilnic, cu scopul de a asigura capacitatea utilajelor. La început şi eu am fost stresat, dat fiind că, atunci când am început contractele, ne‑au pus în vedere anumite restricţii la fiecare intrare în penitenciar: şoferul, maşina, să nu existe obiecte care ar putea fi folosite ca arme în maşină, pâinile să nu conţină nimic suspect“, descrie el parteneriatul cu penitenciarele. În prezent, lucrează la 80% din capacitatea anuală de 2.070 de tone. Au ajuns să vândă produse în valoare de 700-800.000 de lei lunar, ceea ce, în termeni de unităţi, înseamnă circa 100.000 de cutii de prăjituri, potrivit lui Dimofte.

Criza şi scăderea vânzărilor în intervalul 2010-2011 i-au determinat să se orienteze şi pe export în 2012. „Am început să exportăm prin intermediul unor firme româneşti de distribuţie, care au depozite pe teritoriul Spaniei şi Italiei, către comunităţile de români de acolo. Valorile nu sunt mari, dar a fost un plus şi ne-a stimulat să gândim mai departe.“ Antreprenorii brăileni s-au extins şi pe piaţa internaţională prin semnarea unui contract de distribuţie şi marketing cu firma Much More din Spania, iar ulterior, în baza modelului spaniol, s-au extins pe plan internaţional şi în Italia, prin intermediul firmei Tavic.

Antreprenorul spune că printre cele mai dificile aspecte ale acestui business a fost găsirea angajaţilor, în prezent în număr de 75, şi îşi aminteşte că în intervalul 2008-2009 oferea chiar un bonus de 100 de lei angajaţilor care recomandau pe altcineva, iar noul angajat îşi păstra funcţia cel puţin o lună. „În Brăila este foarte dezvoltată piaţa de confecţii, iar când zona de confecţii funcţionează foarte bine, toată lumea se angajează acolo şi pleacă ulterior când lucrurile încetinesc.“

În ce priveşte planurile de dezvoltare viitoare, antreprenorii au în vedere extinderea în HoReCa, lansarea unor produse în ambalaje mai mici, de 30-60 g, destinate cumpărăturilor de impuls, dar şi dezvoltarea de produse bio şi deschiderea propriilor magazine. „În prezent, cutiile produselor noastre sunt voluminoase, dar structura populaţiei s-a schimbat şi mulţi clienţi nu caută produse care vin în ambalaje de 900 de grame“, spune Dimofte.

Nevoia de diversificare va fi şi o consecinţă a mutării în noua fabrică, ce va duce producţia la o capacitate de circa 3.000-3.500 de tone. „Cu noua fabrică, sperăm să ne ducem la o cifră de afaceri spre 4 milioane de euro în următorii patru-cinci ani“, descrie Dimofte obiectivele sale. Cele mai mari probleme pe care le identifică pe piaţa pe care activează sunt reprezentate de micii jucători care nu plătesc taxe şi impozite. „Dacă mă întrebaţi pe mine, cred că peste jumătate din pâinea obişnuită din România este nefiscalizată“, observă el. Printre dificultăţile cu care se mai confruntă în acest domeniu se numără scăderea consumului de pâine la nivel naţional, acesta fiind de sub 100 kg/an pe cap de locuitor în 2014, cât şi competiţia neloială prin preţuri de dumping. „În România vorbim despre o piaţă aglomerată pe segmentul pe care activăm, atât în ce priveşte numărul producătorilor, cât şi al sortimentelor existente. Pe piaţa locală activează circa 5.000 de agenţi economici înregistraţi în industria de panificaţie şi patiserie.“

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/un-avocat-si-un-fost-inginer-zootehnist-au-dezvoltat-un-business-in-panificatie-patiserie-si-cofetarie-de-peste-1-6-milioane-de-euro-14677614
14677614
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.